Μακαρισμοί του Κυρίου: οι έννοιες της καταλλαγής και της συγχωρητικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η έκτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Ποιμαντικής και Ηθικής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε με θέμα: «Μακαρισμοί του Κυρίου: οι έννοιες της καταλλαγής και της συγχωρητικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Πνευματική και κοινωνική διάσταση».
Ξεκινώντας από τη γενική παρουσίαση των «Μακαρισμών» του Κυρίου, ο ομιλητής επεκτάθηκε στη διακονία των Κατηχητών, που έχουν ως έργο να μεταφέρουν τον λόγο του Θεού σε νεότερα μέλη, σαν την παλαιότερη αλληλοδιδακτική μέθοδο. Ο άνθρωπος που θέλει να μεταφέρει τον λόγο του Θεού, πρέπει να έχει σχέση με τον Λόγο του Θεού. Οι κληρικοί και Κατηχητές καλούμαστε να εμπνευστούμε από τον Λόγο του Θεού και να μιλήσουμε για τον λόγο του Θεού.
Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος ανέπτυξε την έννοια «Μακάριος» που είναι ο μέγας, ο πολύς, ο ευδαίμων. «Μακαριότητα» είναι εκείνη η καθαρή ζωή, το ανεκδιήγητο και ακατάληπτο αγαθό, το ανέκφραστο κάλλος, αυτό που είναι όλο χάρη και σοφία και δύναμη, το αληθινό φως, η πηγή κάθε αγαθότητας, η ανώτερη εξουσία όλων, το μόνο ποθητό, αυτό που πάντα είναι το ίδιο, η παντοτινή αγαλλίαση, η αιώνια ευφροσύνη, για την οποία θα μπορούσε κανείς να πει πολλά, κι όμως να μην έχει πει τίποτα το ισάξιο.
Προχώρησε ακολούθως στην ανάλυση του Μακαρισμού «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών». Μετέχουμε στη μακαριότητα του Θεού, γι’ αυτό γινόμαστε μακάριοι. Η ταπεινοφροσύνη είναι μητέρα της πραότητας και υψοποιός αρετή. Γι΄ αυτό, όταν αφαιρεθεί από την ψυχή η έπαρση, δεν βρίσκει ευκαιρία να γεννηθεί το πάθος του θυμού.
Οι «Μακαρισμοί», επίσης, έχουν έναν επαναστατικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα, γιατί ο τρόπος ζωής που προβάλλεται σε αυτούς φαίνεται ανατρεπτικός, σε αντιπαραβολή με τον τρόπο ζωής που υποβάλει ο κόσμος. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέτρον πάντων είναι ο Θεάνθρωπος!
Αναφορά έγινε και στο μυστήριο της κενώσεως/ καταβάσεως του Χριστού στον κόσμο. Ο Χριστός προσέλαβε όλη την ανθρωπότητα, παρεκτός αμαρτίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως το πραγματικό μας συμφέρον είναι το συμφέρον του πλησίον.
Στη συνέχεια, έμφαση δόθηκε στην ανάλυση του χωρίου «Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν». Αναλύθηκαν περιληπτικά οι τρεις θεωρήσεις του χωρίου από την οπτική της Ανθρωπολογικής, της Νηπτικής – χαρισματικής και της Εκκλησιολογικής θεώρησης. Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά όσων εισέρχονται και όσων δεν τα καταφέρουν να μπουν στην Ουράνια Βασιλεία. Για να εγκατασταθεί η Βασιλεία του Θεού στην καρδιά μας, πρέπει να ενεργήσει μέσα μας η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Τότε ο άνθρωπος γίνεται ναός έμψυχος του Θεού. Η αγαθή προαίρεση του ανθρώπου αποτελεί την απαραίτητη προυπόθεση για να επικοινωνήσει με την πνευματική πραγματικότητα, να πιστέψει στον Χριστό και να τον δεχτεί ως Θεό, ως Βασιλέα των ουρανών.
Τελειώνοντας η συνάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις από τον π. Βασίλειο σε επιπλέον ερωτήματα που αφορούν στην κατηχητική τους διακονία. Τονίστηκε ότι η ταπείνωση δεν είναι εξουδένωση, αλλά πνευματική λεβεντιά. Καθαρή καρδιά κατέχει ο μη εμπαθής άνθρωπος. Εμπνεόμενοι από την ταπείνωση και τη χάρη του Θεού, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, διότι η πνευματική ζωή συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ζωή.
Στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, θα μιλήσει ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Οι «Παραβολές» του Κυρίου ως πρότυπο ανθρώπινων σχέσεων.