Η κατηχητική αξιοποίηση της Καινής Διαθήκης

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Η κατηχητική αξιοποίηση της Καινής Διαθήκης».

Ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε  γενικά σε εισαγωγικά, ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα των βιβλίων της Καινής Διαθήκης, τα οποία γράφτηκαν μέσα σε συγκεκριμένη εποχή και σε συγκεκριμένες κοινωνίες. Το Ευαγγέλιο αποτελεί διαχρονική και πανανθρώπινη αλήθεια, η οποία ωστόσο απευθύνεται κάθε φορά στον πραγματικό άνθρωπο και σε όσα συνθέτουν την καθημερινότητά του. Έτσι, τα κείμενα της Εκκλησίας βρίσκονται σε διάλογο με την εποχή τους, χρησιμοποιούν τις έννοιες, τις παραστάσεις και τη γλώσσα του κοινωνικού περιβάλλοντός τους, ώστε να απαντήσουν στις αγωνίες του ανθρώπου και να γίνει αντιληπτό το ευαγγελικό μήνυμα.

Η γνώση, λοιπόν, των κοινωνικών συνθηκών, των πολιτικών θεσμών και των θρησκευτικών αντιλήψεων που υπήρχαν  στην εποχή της Καινής Διαθήκης, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ερμηνείας των κειμένων της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δεσπότης τόνισε ότι είναι σημαντικό να ασκηθούμε να ακούμε τα κείμενα, να μελετάμε τις περικοπές στη συνάφειά τους και να τις παρουσιάζουμε στα παιδιά με πιο βιωματικό τρόπο προτείνοντας διάφορους τρόπους, ώστε να επιτευχθεί αυτό. Τέτοια παιδαγωγικά «tricks» αποτελούν το θεατρικό παιχνίδι, η «φωνή» της συνείδησης, η «παγωμένη» εικόνα, η δραματοποίηση βιβλικών περικοπών, η συγγραφή σεναρίου, η «ανακριτική καρέκλα», το «ημερολόγιο» ενός βιβλικού ήρωα κ.ά.

Αναφερόμενος τέλος ο Καθηγητής στις ανάγκες του σύγχρονου κατηχούμενου τόνισε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίχνη θρησκευτικότητας και ότι οι Κατηχητές πρέπει να εκπέμπουν μήνυμα ελπίδας στα παιδιά.

Με το πέρας της εισήγησης ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν ευρύτερα θέματα θεολογικού και παιδαγωγικού προβληματισμού.

Την προσεχή Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει συν Θεώ την εισήγησή του ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Μουσικής με θέμα: «Η θεολογία της Εκκλησίας μας για τις Δεσποτικές εορτές».

[fancygallery id=”32″ album=”260″]