«Η ευτυχία στη χριστιανική της κατανόηση»

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

 Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο κ. Νικολαΐδης Απόστολος, Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα: «Η ευτυχία στη χριστιανική της κατανόηση».

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην έννοια της ευτυχίας στη διαχρονική της αξία για τις ανθρώπινες κοινωνίες και εποχές. Εν συνεχεία, βασιζόμενος στους «Μακαρισμούς» του Κυρίου προχώρησε σε μία επί μέρους ανάλυση των γνωρισμάτων του κατά Θεόν ευτυχισμένου ανθρώπου.

Ανάμεσα σε αυτά που σημείωσε ο εισηγητής ήταν ότι κανείς εγωιστής δεν νιώθει ευτυχής, πως σύμφωνα με το ορθόδοξο ήθος η μέριμνα των Χριστιανών είναι η διακονία του συνανθρώπου και πως τα πάντα δοκιμάζονται στην αγάπη, διότι η αγάπη είναι η μοναδική πράξη ελευθερίας. Μόνο όσοι έχουν καθαρή καρδιά μπορούν να αντικρύσουν τον Θεό και δυστυχείς είναι όσοι αρέσκονται στην κολακεία. Η ηδονή συνοδεύεται από την οδύνη, αφού επιλέξαμε τη φθορά.

Ανακεφαλαιώνοντας ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι η ευτυχία και η δυστυχία είναι θέμα προαίρεσης και αντίληψης των πραγμάτων. Κανείς που πράττει κάτι που δεν το επιλέγει, δεν είναι ευτυχής.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές, κατά τον οποίο απαντήθηκαν ερωτήματα με σαφείς προεκτάσεις στη παιδαγωγική μεθοδολογία και τη διδακτική πράξη κατά την παρουσίαση του θέματος σε νέους και παιδιά.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ευαγγέλου Γκανά (Προϊστάμενου Ι. Ναού Οσίου Μελετίου Σεπολίων, συγγραφέα) με θέμα: «Η έννοια του κακού και της αμαρτίας – Νόμος και Χάρη».