“Η Δημιουργία του Κόσμου” στο Σεμινάριο επιμόρφωσης Κατηχητών

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο κ. Πορφύριος Νταλιάνης, Δρ. Θεολογίας, ανέπτυξε το θέμα: «Η Δημιουργία του Κόσμου». Ο ομιλητής αρχικά αναφέρθηκε σε όσα οι Πατέρες της Εκκλησίας μας παρουσιάζουν σχετικά  με το θέμα της Δημιουργίας (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Εις την Γένεσιν Ομιλία 2, Μέγ. Βασίλειος, Ομιλία Εις την Εξαήμερον). Επισήμανε ότι ο Προπτωτικός άνθρωπος μπορούσε να αντιληφθεί τον κόσμο μέσα από απλές – μυθολογικές – ιστορίες και ότι η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί μία δογματική γραμμένη σε άλλη εποχή.

Στη συνέχεια της εισήγησής του ο κ. Νταλιάνης παρουσίασε στους Κατηχητές ένα μοντέλο project, το οποίο δημιούργησε ο Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος – Προϊστάμενος του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων.

Στο Project, που αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας με τις απόψεις των αρχαίων λαών και θρησκευμάτων περί κοσμογονίας και την ανάδειξη της αλήθειας για τη Δημιουργία του Κόσμου από τον Τριαδικό Θεό, μέσα από τα μάτια της πίστης.

Ο κ. Νταλιάνης πρόετρεψε τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν και οι ίδιοι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα- κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου- και να απαντήσουν στη συνέχεια στο ερωτηματολόγιο, που είχε δοθεί και στους μαθητές.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πρωτοπρ. π. Αντωνίου Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικού & Διευθυντή Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Ποιήσωμεν ἄνθρωπον: η ανθρωπολογική διδασκαλία της Εκκλησίας μας».