Εκδήλωση για την ιεραποστολή στη Μεταμόρφωση Σωτήρος Καλλιθέας

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Ι.Ν.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές

“Ο Θεός είναι η πατρίδα όλων μας”, σιγοψιθύρισαν τα παιδιά στην μεγάλη Εκδήλωση-Αφιέρωμα των Νεανικών Κατηχητικών συντροφιών μας για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, που έγινε την Κυριακή 27.3.16 στην κατάμεστη από γονείς και παιδιά αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού.

Την Εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος ιερέας νεότητας της ενορίας μας που νοηματοδότησε τον τίτλο που τα παιδιά έδωσαν στην εκδήλωση. Ο Θεός είναι η πατρίδα μας, γιατί απ΄ Αυτόν ξεκινούμε, Αυτός είναι οι ρίζες και οι αναμνήσεις μας, απ΄ Αυτόν αρχίζουμε το ταξίδι της ζωής –πολλές φορές με απομακρύνσεις και αποσκτιρτήσεις, και γι’ Αυτόν δημιουργείται ο νόστος μας. Επιστροφή και πάλι σ’ Εκείνον, και ολοκλήρωσή μας. Είναι η πατρίδα μας γιατί είναι η Αρχή και το Τέλος μας.

Στην συνέχεια κάλεσε κοντά μας την κα. Σοφία Χατζή, δημοσιογράφο και παραγωγό ραδιοφώνου στον ρ/σ της Πειραϊκής Εκκλησίας, η οποία μας ταξίδεψε όλους με τρόπο αφηγηματικό στο Κολουέζι του Κογκό και την εκεί Ορθόδοξη Ιεραποστολή, μέσα από την προσωπική της εμπειρία και τα βιώματά της. Μας γνώρισε τον Μουτότο και την Κιλόκο, τους μικρούς ήρωες των παιδικών της βιβλίων – παιδιά της Ιεραποστολής. Μας έμαθε τις πρώτες μας λέξεις στα Σουαχίλι, μας γοήτευσε με το παράδειγμα θυσίας πολλών απλών ανθρώπων που επί δεκαετίες υπηρετούν την Ιεραποστολή. Μας βοήθησε να αισθανθούμε μια μεγάλη ευχαριστία προς τον Θεό για όλα τα μικρά και μεγάλα δωρήματά Του στη ζωή μας αλλά και να αισθανθούμε ευθύνη για τον κάθε ένα άνθρωπο που στερείται τα στοιχειώδη της ζωής.

Στο τέλος άλλαξαν οι ρόλοι και τα παιδιά έγιναν οι δημοσιογράφοι και η κα.Χατζή η ερωτώμενη. Τα παιδιά πήραν μία μικρή συνέντευξη με ερωτήσεις-προβληματισμούς τόσο για τα βιβλία της κας Χατζή «Μουτότο 1» και «Μουτότο 2», που είχανε σχολιάσει στις Κατηχητικές Συντροφιές, όσο και γι’ αυτά που αναφέρθηκαν στο αφηγηματικό της ταξίδι.

Κατόπιν τα παιδιά διάβασαν κείμενα που επεξεργάστηκαν ολόκληρη την εβδομάδα με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στις συντροφιές μας για την Ιεραποστολή, αλλά και απήγγειλαν ένα ποίημα για τον «Μαύρο Χριστό» που εκείνα έγραψαν.

Στη συνέχεια τα παιδιά και οι γονείς ταξίδεψαν στον Ινδικό ωκεανό και συγκεκριμένα στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος, με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Σπύρου Γούση και της συζύγου του Αρετής, μέσα από ένα διαδραστικό βιωματικό εργαστήρι και έζησαν την περιπέτεια συνάντησης με τους ιθαγενείς της νήσου Τσα και του νησιού Γκος.

Τους μιλήσαμε για την αγάπη μας στον Ένα και Αληθινό Θεό, μας γνώρισαν το φυσικό τοπίο των νησιών τους, και εμείς τους βοηθήσαμε να κτίσουν την πρώτη τους Εκκλησιά. Μας ταξίδεψαν στα κοραλλιογενή νερά τους και μας φίλεψαν αγάπη και καλοσύνη στις αχυρένιες καλύβες τους. Παίρνοντας την πλεύση της επιστροφής, τους στείλαμε τις πιρόγες μας αναμμένες.

Αναμμένες με την προσωπική ευχή του καθενός μας…
η αγάπη να στεριώσει στις καρδιές των ανθρώπων, ο Θεός να βρει μονοπάτια στις ζωές τους.

[fancygallery id=”40″ album=”292″]