Εγκαίνια για μια γωνιά φιλανθρωπίας στην αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

“Η γωνιά της Παναγίας της Ακαθής” εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε την λειτουργία της, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στην ενορία αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ο επίσκοπος Κομανών Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού πατριάρχου στο Κίεβο της Ουκρανίας, με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, συμπαραστατούμενος από τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου και τον διάκονο του ναού, Γεώργιο Βάρσο. Εν συνεχεία ο επίσκοπος, μαζί με τους δημάρχους του Σούπρας της Πολωνίας Ραντοσλάβ Ντομπροβόλσκι και της Ηλιουπόλεως Γεώργιο Χατζηδάκη, έκοψαν με τρία ψαλίδα, στολισμένα με τα χρώματα των τριών κρατών ένα έκαστο, την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο επιτετραμμένος της Πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα, πληρεξούσιος υπουργός Θωμάς Βισνέβσκι, τριμελής αντιπροσωπεία του πολωνικού κοινοβουλίου από την ομάδα ελληνοπολωνικής φιλίας οι βουλευτές, Δανιήλ Μιλέφσκι, Θωμάς Κόστους και Θωμάς Σιμάνσκι, οι σύμβουλοι του πολωνού πρωθυπουργού, Χριστιανός Γιαβόρσκι και Ιωάννης Βαλτσούκ, η πρόεδρος του συνδέσμου δημάρχων Πολωνίας Ιβόνα Βιετσόρεκ, η εκπρόσωπος των Ουκρανικών ΜΚΟ στην Πολωνία Λέσια Γκαμπέλτσουκ, ο πρόεδρος του πολωνικού Ιδρύματος Αγία Μαρίνα Πατρίκιος Πανάσιουκ και ο διευθυντής αυτού Θωμάς Νικολάγιουκ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλιουπόλεως, Παναγιώτης Βιδάλης, και ο πρώην πρόεδρός του, Παρασκευάς Γιαννόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Σεφτελής και Ιωάννης Πούλος, αντιπροσωπεία του συλλόγου Κρητών Ηλιουπόλεως, ουκρανοί πρόσφυγες και ενορίτες της Αγίας Μαρίνας συμμετείχαν στα εγκαίνια.

“Η γωνιά της Παναγίας της Ακάθης” είναι το δεύτερο ιστορικά φιλανθρωπικό κατάστημα διάθεσης ειδών ενδύσεως και υποδήσεως και λοιπών ειδών της εκκλησιαστικής κοινότητας της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Το πρώτο, εγκαινιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019 και λειτουργεί στην υποκείμενη του ναού “αίθουσα εκδηλώσεων αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός”, αλλά αποδείχθηκε μη επαρκές για τον όγκο των παρεχομένων ειδών.

Με την ευθύνη της εκκλησιαστικής συμβούλου Βασιλικής Φαλίδα και ομάδας εθελοντών μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης τα οποία προσφέρονται στο ναό, διαχωρίζονται, ταξινομούνται και προωθούνται σε άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά και σε δομές παιδικής προστασίας, αλλά και φιλοξενίας ή φυλακίσεως εμπεριστάτων συνανθρώπων μας.

Το νέο κατάστημα βρίσκεται στην ίδια οδό με τον ναό, στην οδό Διγενή και τον αριθμό 12 και θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη το πρωί 11:00 με 13:00 και κάθε Παρασκευή απόγευμα κατά τη θερινή περίοδο 17:30 με 19:00 και την χειμερινή περίοδο από τις 15:30 έως 17:00.

“Η Παναγία η Ακαθή” είναι εικόνισμα της Θεοτόκου του Ακαθίστου, το οποίο βρίσκεται το νησί Σχοινούσα των μικρών Κυκλάδων. Η επιλογή του ονόματος του φιλανθρωπικού καταστήματος έγινε προς τιμήν της ευγενεστάτης Ακαθής Αναγνωστοπούλου, φερωνύμου του συγκεκριμένου ονόματος της Θεομήτορος, η οποία συνδέεται με αυτήν την ενοριακή δράση.

Εντάσσοντας τα εγκαίνια του φιλανθρωπικού καταστήματος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων “Οστρομπράμσκα 2022” έγινε το πρωί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο, τους υπερασπιστές της Πόλεως, αλλά και τα θύματα της εν Ουκρανία συγχρόνου συράξεως. Η ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, επιλέχθηκε να αφιερωθεί από την κοινότητα μας στην προσευχή για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία και προς τούτο προσκλήθηκαν σε συνεργασία με τον πολωνικό ίδρυμα Αγία Μαρίνα, οι Ουκρανοί και Πολωνοί επίσημοι. Αυτό επειδή από το υπάρχον πρώτο κατάστημα διαθέσεως μεταχειρισμένων ειδών, παραχωρήθηκαν ήδη στους Ουρανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα όρια της εκκλησιαστικής κοινότητας της Αγίας Μαρίνης ενδύματα και λοιπά χρειώδη, αλλά και επειδή οι Ουκρανοί όπου γης και στην πατρίδα τους, χρήζουν σήμερα της προσευχής και της φιλάνθρωπου φροντίδας όλων μας.

Το ετήσιο πρόγραμμα Οστρομπράμσκα, καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του ομωνύμου εικονίσματος της Θεοτόκου που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλεως της Βίλνας της Λιθουανίας. Το συγκεκριμένο εικόνισμα είναι εξαιρετικά λαοφιλές στους Χριστιανούς της βορειοανατολικής Ευρώπης. Αντίγραφό του, υπάρχει από το 1997 στο ναό μας και έγινε αφορμή του συνδέσμου της κοινότητας μας με τους Πολωνούς ορθοδόξους. Η μετάφραση του ονόματος στα ελληνικά είναι “φρουρός της πύλης”. Αυτήν την Παναγία Μητέρα και Κυρία Θεοτόκο την Οστρομπράμσκα επικαλεσθήκαμε και στις εφετινές προς τιμήν της λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις, για να ευλογεί πάντας και να φρουρεί τους εμπλακέντες σε πόλεμο ομοδόξους αδελφούς και κάθε αναγκεμένο.

Φωτογραφίες Αναστάσιος Παππάς και Ανδριανός Kazimiruk

Εκ του τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ενοριακού συμβουλίου ποιμαντικού έργου του ενοριακού ναού αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως