«Είναι διαχρονική η Αγία Γραφή;»

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, (Μεγάλου Βασιλείου 15, στον Κεραμεικό).
Ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών εισηγήθηκε το θέμα: «Είναι διαχρονική η Αγία Γραφή;».
Ξεκινώντας με τις προϋποθέσεις για την ανάγνωση της Βίβλου, σημείωσε ότι οι Γραφές ήταν προορισμένες για να ακουστούν και όχι να διαβαστούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δεσπότης τόνισε ότι είναι σημαντικό να ασκηθούμε να ακούμε τα κείμενα, να μελετάμε τις περικοπές στη συνάφειά τους και να τις παρουσιάζουμε στα παιδιά με πιο βιωματικό τρόπο προτείνοντας διάφορους τρόπους, ώστε να επιτευχθεί αυτό.
Και τα 76 Βιβλία της Αγίας Γραφής χαρακτηρίζονται από κάποιες πολύ ουσιαστικές εμπειρίες ζωής. Κυριαρχούν κάποια διαχρονικά μοτίβα χαρακτήρων (π.χ. Αβραάμ, Ισαάκ, Μωυσής, Ιωνάς) που πρέπει να «αποκωδικοποιηθούν». Η Αγία Γραφή μάς προσφέρει μοντέλα ζωής, μάς προσφέρει παραδείγματα με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε.
Αναφερόμενος στις Εντολές του Θεού παρατήρησε ότι αυτές δόθηκαν όταν οι άνθρωποι (Ισραηλίτες) είχαν βεβαιωθεί για την αγάπη Του. Όταν γεύτηκαν την απελευθέρωση της πατρικής Του αγάπης.
Στη συνέχεια ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμούς των συμμετεχόντων και ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος.
Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η τρίτη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Παράδεισος και Κόλαση: ποιο είναι το ”εισιτήριο” για τον Παράδεισο;», με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Δανιήλ Ψωΐνο, Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.