Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε.

Η κ. Μαρία Δάρα, Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου παρουσίασε στους Κατηχητές πλούσιο υλικό και πληροφορίες με χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους. Επίσης αναπτύχθηκε το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης νέων στο διαδίκτυο και η προβολή παράνομου περιεχομένου.

Στις ερωτήσεις των Κατηχητών η κ. Δάρα εστίασε τις απαντήσεις της στο θέμα του ουσιαστικού ρόλου των ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) όσον αφορά στην προστασία των παιδιών και των νέων από συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο, στην συμβουλευτική σχετικά με την προστασία των Προσωπικών δεδομένων, στην προβολή υγιών προτύπων ως αντιστάθμισμα της ανεξέλεγκτης χρήσης του Διαδικτύου και στην καλλιέργεια του αυτοελέγχου των παιδιών στις επιλογές τους.

Η κ. Δάρα, συν τοις άλλοις, αναφέρθηκε σε αρκετά στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας HELP-LINE 2017 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλ. 210 6007686) που επισημαίνουν την επικινδυνότητα της άγνοιας στην ασφαλή πλοήγηση. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες Κατηχητές μοιράστηκαν κάποιες εμπειρίες τους από τα παιδιά των ενοριακών συντροφιών τους.

Κλείνοντας η εισηγήτρια πρότεινε την επίσκεψη της ιστοσελίδας https://saferinternet4kids.gr, στην οποία υπάρχει σημαντικό υλικό και έτοιμες παρουσιάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν σε σχολές γονέων, κατηχητικές συντροφιές κ.α.

Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, η εισήγηση του κ. Απόστολου Νικολαΐδη, Κοσμήτορος και Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ηθικά διλήμματα στη σύγχρονη βιοτεχνολογία».