Βυζαντινή μουσική και φωνητική

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗ
Ενοριακή Νεανική Εστία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως

Με μεγάλη επιτυχία περατώθηκε το σεμινάριο με θέμα ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και συγκεκριμένα με υπεύθυνο τον Κο Αθανάσιο Δασκαλοθανάση.
Το σεμινάριο έλαβε χώρα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 στο παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης. Εισηγήτρια ήταν η Καθηγήτρια Φωνητικής ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ η οποία ανέπτυξε βασικά θέματα που αφορούν τη Φωνητική, όπως Στάση του σώματος (Στήριξη πλάτης), Αναπνοή διάφραγμα- Ασκήσεις αναπνοής- Ανατομία λάρυγγα και φωνητικών χορδών – Παλινδρόμηση, κάλοι πολύποδες των φωνητικών χορδών και Προστασία του φωνητικού οργάνου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγηση και το πρακτικό μέρος της σωστής αναπνοής και στάσης του σώματος.
Ιδιαίτερα τονίστηκε η μεγάλη σημασία της φωνητικής στους ψάλτες, εφόδιο απαραίτητο για την ποιότητα και διατήρηση της φωνής τους.
Τέλος ο υπεύθυνος νεότητος π. Κωνσταντίνος Πετάσης ευχαρίστησε την εισηγήτρια τον υπεύθυνο του εργαστηρίου της Βυζαντινής Μουσικής και τους 20 και πλέον συμμετέχοντες, για την επιτυχή διοργάνωση του σεμιναρίου.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σπούδασε μονωδία στο “Ελληνικό Ωδείο Αθηνών” και πήρε το δίπλωμά της με βαθμό Άριστα και Α’ βραβείο. Σπούδασε Μελοδραματική στο “Ωδείο
Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής” και πήρε το δίπλωμα της με βαθμό Άριστα. Επίσης κατέχει πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα από το “Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης μουσικής”. Είναι κάτοχος Recital Diploma (LLCM) του “London College of Music and Media”. Έχει εκπαιδευτεί στις τεχνικές ελέγχου του φωνητικού μηχανισμού με την προσέγγιση «Integrated Voice Therapy” με την ειδική φωνοθεραπεύτρια Ελπίδα Κουτσουμπάκη. Από το έτος 2007 έως και σήμερα διδάσκει και σκηνοθετεί ομάδες όπερας και μελοδραματικής ( Opera.κωμ, Μελοδραματική Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, Μελοδραματική Ωδείου Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής, Ομάδα Τραγουδιστών Προτύπου Ωδείου Αν.Αττικής ) με παρουσίες σε θέατρα και μουσικές σκηνές. Εδώ και πολλά έτη έχει έντονη ενασχόληση με τη
διδασκαλία. Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία στην απαιτητική κατηγορία των ιεροψαλτών διδάσκοντας τεχνικές αναπνοής και αποφόρτισης του φωνητικού συστήματος. Από τις τάξεις
μονωδίας της έχουν αποφοιτήσει 16 διπλωματούχοι Μονωδίας και 2 διπλωματούχοι Μελοδραματικής.