«Βαδίζοντας μαζί στα μονοπάτια της πίστης»

Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας
της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
κυκλοφόρησε νέο κατηχητικό Βοήθημα

Στην προσπάθεια του για μια κατήχηση που θα ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στη μετάδοση και εμπέδωση του ευαγγελικού λόγου στις καρδιές των παιδιών και των εφήβων, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών κυκλοφόρησε τον δεύτερο τόμο Κατηχητικού Βοηθήματος, υπό τον τίτλο «Βαδίζοντας μαζί στα μονοπάτια της πίστης».

Το καλοκαίρι του 2017 είχε εκδοθεί το πρώτο κατηχητικό Βοήθημα, υπό τον τίτλο «Μαθαίνω, περπατώ, συζητώ μαζί Του». Τώρα, καθώς μάλιστα βρισκόμεθα και πάλι στο ξεκίνημα μιάς κατηχητικής- ιεραποστολικής χρονιάς, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας προβαίνει στην έκδοση ενός νεωτέρου κατηχητικού Βοηθήματος, στην πoρεία να συμπαρασταθούμε όσο περισσότερο γίνεται στον πολύ μεγάλο και πολύ όμορφο αγώνα των κληρικών και λαϊκών Στελεχών της ποιμαντικής της νεότητας, που διακονούν τόσο στις ενορίες της Αθήνας αλλά και όπου αλλού κτυπά η αγωνία για το ιερό έργο της κατήχησης.

Το Βοήθημα αυτό περιέχει 21 συνολικά κατηχητικά μαθήματα, που αναφέρονται σε βασικά ζητήματα της ορθόδοξης πίστης μας, και μπορούν να διδαχθούν σε νεανικές συνάξεις για παιδιά από Ε΄ Δημοτικού έως και Β΄ Γυμνασίου (με κατάλληλη επεξεργασία τα ηλικιακά όρια φυσικά επεκτείνονται). Αποτελούν καρπό γνήσιας αγωνίας και ουσιαστικής προσέγγισης θεμάτων, πού έχουν να κάνουν με τα πρώτα βήματα κάθε χριστιανού «στα μονοπάτια της ορθόδοξης πίστης». Η εισαγωγή στο βιβλίο ανήκει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ιερώνυμο Β΄, με την ευλογία του οποίου εκδόθηκε το Βοήθημα.

Στόχος και αυτής της προσπάθειας είναι να λειτουργήσει ως μέσο που θα προβάλει τη διαφορετική πρόταση ζωής της Εκκλησίας στον κόσμο και τους νέους ανθρώπους, που δεν είναι άλλη από τον Ιησού Χριστό και τη ζωντανή σχέση μαζί Του, την εν Χριστώ ζωή : «᾿Ιησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας» (Εβρ. 13,8). Σε καιρούς δύσκολους, οριακούς, σήμερα που οι νέοι άνθρωποι -απογοητευμένοι από πολλά και πολλούς- αναζητούν νόημα και λόγο ζωής, η απόκριση της κατήχησης που αφορά στην καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στο ζωντανό Θεό, καλείται να ανοίξει δρόμους, να προσφέρει βιώματα, να αναπληρώσει ελλείψεις, λειτουργώντας προληπτικά και θεραπευτικά.

Το Βοήθημα –όπως και η ίδια η λέξη  το εκφράζει- δεν εξαντλεί φυσικά ούτε την κατάρτιση αλλά ούτε και την προετοιμασία των Στελεχών μας. Παρέχει όμως γόνιμες αφορμές, με εκλεκτά κείμενα, αφηγήσεις, σχετικά παραθέματα, δραστηριότητες, χειροτεχνίες, παιχνίδια, εποπτικό υλικό. Ήδη πολλοί Ιερείς και λαϊκοί συνεργάτες των καλωσορίζουν το νεοεκδοθέν κατηχητικό Βοήθημα, ελπίζοντας ότι θα προσφέρει ουσιαστικά εφόδια σε όσους ασχολούνται με την ποιμαντική της νεότητας -οι οποίοι ακούραστα διακονούν το πολύ σπουδαίο έργο- προκειμένου η αιώνια ευαγγελική αλήθεια να ερμηνεύεται ορθοδόξως και να προσλαμβάνεται λυτρωτικά και «ἵνα ὁ λόγος τοῦ Κυρίου τρέχῃ» (Β΄ Κορινθ. Γ,1).

Ευχόμαστε τα «μονοπάτια» να συμβάλουν, έστω και ελάχιστα, σε αυτό. Αρκετοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, με γνώση και εμπειρία στην κατηχητική αγωγή, συγγραφείς των κατηχητικών μαθημάτων, κοπίασαν για να ανταποκριθούν όσο καλύτερα μπορούσαν στο λειτούργημα που ανέλαβαν, θέλοντας αποφασιστικά να συμβάλουν στην καλύτερη κατάρτιση των Στελεχών της Εκκλησίας που διακονούν στο υπεύθυνο έργο της Κατηχήσεως.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί η θαυμάσια εικόνα «Η Αγία Φιλοθέη διδάσκουσα εν κρυπτώ», κατόπιν σχετικής ευγενούς αδείας της Γερόντισσας Φιλοθέης, Καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το νέο κατηχητικό Βοήθημα μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τα γραφεία του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.