Ποιοί είμαστε

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας έχει ως γενικό σκοπό την ποιμαντική της νεότητας και της οικογένειας, έτσι ώστε να παρέχει πληρέστερα και αρτιότερα οργανωμένες ευκαιρίες για την αναγέννηση της ενοριακής ζωής στο χώρο της νεολαίας και της οικογένειας, στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να εμπνέει και να προωθεί τη δημιουργική συμβολή των νέων και των οικογενειών τους στην Εκκλησιαστική ζωή και να συμβάλλει σε κοινές προσπάθειες με αντίστοιχες νεολαίες.

Το συσταθέν από το 1987 «Ίδρυμα Νεότητος» τροποποιήθηκε ως προς την επωνυμία του, τη διοικητική του διάρθρωση και οργάνωση και λειτουργεί με νέο Κανονισμό, ο οποίος, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄, εγκρίθηκε από την Διαρκή Ι. Σύνοδο (430/295/9.2.2016) και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (527/2.3.2016).

Στο νέο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα εντάχθησαν: 1. Το Γραφείο Νεότητος, 2. Το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «Διακονία», 3. Η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, 4. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης, 5. Το Ανοιχτό Συμβούλιο Νέων (Α.Συ.Ν.), και 6. Η Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος: Πρόεδρος Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος αναπληρώνει νομίμως τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο, Τακτικά Μέλη: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας, Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής Ποιμαντικής Γάμου, και Οικογενείας, Οικονόμος π. Ζήσης Κτενίδης, κ. Γεώργιος Μπουκουβάλας, Ιατρός, κα Φιλίππα Τουμπακάρη, Εκπαιδευτικός, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, Ιδιωτικός υπάλληλος, κα. Θέκλα Πεϊόγλου, Θεολόγος. Αναπληρωματικά Μέλη: Αρχιμ. π. Ιωσήφ Κουτσούρης και κα. Μαρία καλύβα, Θεολόγος.

Γεν. Διευθυντής: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, τηλ. : 2130184407, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]
Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας: Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, τηλ.: 2130184404, Ηλ. Ταχυδρομείο : [email protected]

Γραμματεία: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος, τηλ.: 2130184438, Fax: 210 9244363 Hλ. Ταχυδρομεiο: [email protected]
Λογιστήριο: κα Σοφία Πατσατζή, Οικονομολόγος, τηλ.: 2130184448, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]
Δ/νση Γραφείων: Δ. Σέχου 37 και Ήρας 8 (Πλ. Κυνοσάργους) Τ.Κ. 117 43 Νέος Κόσμος, Αθήνα

Α. Τομέας Νεότητας:

α) Κατήχησης – επιμόρφωσης στελεχών: δις Τριανταφυλλιά Γαβριήλ, Φιλόλογος, τηλ.: 2130184431, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Ο τομέας Κατήχησης έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των Κατηχητών, που διακονούν στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και εποπτεύει τον σχεδιασμό ειδικών μαθημάτων και προγραμμάτων εκκλησιαστικής αγωγής.

Για την επίτευξη της στοχοθεσίας του διοργανώνει σεμινάρια και ημερίδες Κατήχησης, συμμετέχει δια εκπροσώπων στο Πανελλήνιο Συνοδικό Συνέδριο Κατήχησης, καταρτίζει το ετήσιο θεματολόγιο κατηχητικών μαθημάτων, προτείνει αξιόλογο και αξιόπιστο κατηχητικό υλικό, αποστέλλει ηλεκτρονικά ενημερωτικό υλικό καθώς και σχέδια κατηχητικών μαθημάτων για όλες τις βαθμίδες Κατήχησης σε εβδομαδιαία βάση, παρέχει λατρευτικές ευκαιρίες συνάντησης με Κατηχητές άλλων ενοριών και διοργανώνει την ετήσια κοινή εορτή λήξης των Κατηχητικών ενοριακών συντροφιών.

β) Νεανικών – φοιτητικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων: κ. Γαβριήλ Κακάρογλου, Θεολόγος, τηλ.: 2130184436, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Περιλαμβάνουν συνάξεις νέων, φοιτητικές κατασκηνώσεις, συμμετοχές σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά προγράμματα, συνεργασίες με άλλους φορείς που ασχολούνται με τους νέους. Σκοπός τους είναι η αλληλογνωριμία και η επικοινωνία μεταξύ των νέων, η ανάπτυξη κοινών δράσεων και η ευαισθητοποίηση της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας πάνω στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τα πολιτιστικά προγράμματα περιλαμβάνουν διενοριακούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις αγιογραφίας και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Στόχος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με θέματα που άπτονται του περιεχομένου της κατήχησης, η ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των ενοριών και η ανάδειξη, γενικώς, του ενοριακού έργου

γ) Αθλητικών δραστηριοτήτων: Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected], τηλ.: 2130184437

Με τις οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες το Γραφείο Νεότητος προσπαθεί να προωθήσει τη ψυχαγωγία και την άθληση των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας, της επικοινωνίας και της αλληλογνωριμίας.

δ) Φοιτητικών δράσεων – Εκδρομών, περιηγήσεων, εξορμήσεων : Αρχιμ. π. Ιωσήφ Κουτσούρης

ε) Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα: Μαέστρος κα Νίνα Πατρικίδου, Βιολονίστρια, Καθηγήτρια βιολιού. Σύλλογος φίλων μουσικής και Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, Πρόεδρος ο κ. Βαλεντίνος Πατρικίδης, Καθηγητής μουσικής, Γραμματεύς ο κ. Γιάννης Κοντίτσης, Καθηγητής μουσικής

Η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα απαρτίζεται από παιδιά και νέους, σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 7-22 ετών, με κύριο στόχο τη διατήρηση του πολιτισμού μας και την ενασχόληση πολλών νέων σε μια ιδιαιτέρως ποιοτική δραστηριότητα. Πραγματοποιεί συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις. Λειτουργεί ουσιαστικά ως μουσική ακαδημία της πατρίδας μας

στ) Διαδικτύου: κ. Δημήτριος Μουρούλης, τηλ.: 210 6711510 Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Μέσω της ιστοσελίδας μας www.neotita.gr προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Γραφείο Νεότητος και από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να τους πληροφορήσουμε και να τους προβληματίσουμε για κοινωνικά θέματα. Επίσης, αναρτώνται πατερικά κείμενα, αφιερώματα στις μεγάλες εορτές, συναξάρια αγίων, θέματα για την οικογένεια, το περιβάλλον, την παιδεία και ενοριακά νέα.

ζ) Ενοριακές συνάξεις για φοιτητές, νέους, επιστήμονες, γονείς.

Μέλημα του Γραφείου Νεότητος είναι ο συντονισμός –σε ενοριακό επίπεδο- συνάξεων για νέους, επιστήμονες και γονείς οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα υπό το πρίσμα της πατερικής διδασκαλίας και της Αγίας Γραφής.

η) Ποιμαντική βιβλιοθήκη για Κατηχητές και Στελέχη νεότητος – Εκδόσεις και Εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας

Η Ποιμαντική Βιβλιοθήκη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εδράζεται προσωρινά στο Νέο Κόσμο, οδ. Δέσπως Σέχου 37. Η συλλογή της περιλαμβάνει συνολικά περί τους 2.000 τίτλους βιβλίων θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, φιλοκαλικούς τόμους, τεύχη θεολογικών περιοδικών, παιδικά βιβλία, κατηχητικά βοηθήματα Ι. Μητροπόλεων, τον ορθόδοξο Συναξαριστή και λειτουργικά βιβλία.

Αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα με βασικό στόχο τη διάθεση του υλικού στους Κατηχητές και τα Στελέχη του νεανικού έργου των ενοριών, προς καταρτισμό και ωφέλεια. Απώτερος στόχος της Ποιμαντικής Βιβλιοθήκης είναι η ηλεκτρονική παρουσίαση του βιβλιογραφικού καταλόγου εκδόσεων και η λειτουργία της ως δανειστικής.

θ) Κοινωνική στήριξη των νέων (σπουδαστικά επιδόματα, φιλανθρωπικές εξορμήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης αστέγων κλπ.)

Στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι νέοι μας το Γραφείο Νεότητος στέκεται αρωγός ενισχύοντας τους με δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, παροχής υποτροφιών και οικονομικών βοηθημάτων σε φοιτητές, επισκέψεων σε ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές νέων, αστέγους κλπ. Κύριοι σκοποί μας αφ΄ενός είναι η ανακούφιση των νέων που ζουν σε ασθενείς συνθήκες, αφ΄ ετέρου δε να τους υπενθυμίσουμε ότι η πορεία τους στη ζωή και στα όνειρά τους γίνεται ευκολότερη με ελπίδα και αισιοδοξία. Σε αυτή τους την προσπάθεια επιθυμούμε να βρισκόμαστε δίπλα τους συνοδοιπόροι.

ι) Προγράμματα συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Η καλύτερη επίτευξη των στόχων μας επιτάσσει το «άνοιγμα» και τη συνεργασία και με άλλους φορείς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και προβληματισμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Μοσχάτου «Δημήτρειον», τη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, εκδοτικούς οίκους, το Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων, με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο Ι.Α.Α., την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη Συνοδική Eπιτροπή Xριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, με την Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΕΔΑΝΙ), με το Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού, Εθελοντισμού «Η Αγία Φιλοθέη», με τα Εκπαιδευτήρια «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» κ.λ.π.

Ενοριακές Νεανικές Εστίες: 32, με συγκροτημένο Νεανικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Ιερέως Νεότητος, διοριζόμενο από το Δ. Σ. του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας.

Δραστηριότητες των Ενοριακών Νεανικών Κέντρων:

Βυζαντινές και Ευρωπαϊκές Χορωδίες – Εκμάθηση παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων – Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα – Ενοριακός αθλητισμός – Παραδοσιακές αθλοπαιδιές

Σχολές: Βυζαντινής μουσικής – Αγιογραφίας και ζωγραφικής – Ψηφιδωτού – Εκκλησιαστικών τεχνών – Μπαλέτου – Θεάτρου – Ενοριακά Κοινωνικά Φροντιστήρια – Ξένες γλώσσες – Πληροφορική – Μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Ομάδες: Χειροτεχνίας, κατασκευών, δημιουργικής απασχόλησης, αγγειοπλαστικής, εργόχειρου, κοπτικής, ραπτικής

Πληροφορίες – Γραμματεία: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος, Τηλ.: 2130184438, Fax: 2109244363, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Β. Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας αλλάζει ταχύτατα. Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα του ορισμού της έννοιας της οικογένειας, αλλά και της περιγραφής των ανθρωπίνων σχέσεων εντός των οικογενειακών σχημάτων. Η κρίση όμως του θεσμού της οικογένειας δεν περιγράφεται μόνο στο πλαίσιο αυτό. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός, ένα σχήμα πού περιγράφεται με αριθμούς μελών που τη συγκροτούν, αλλά κυρίως σχέσεις προσώπων, που είναι ικανά να δημιουργούν και να διατηρούν τις σχέσεις αυτές. Η κρίση επομένως αγγίζει ουσιαστικά την αδυναμία ή την απροθυμία, ενδεχομένως, των ανθρώπων που συγκροτούν την οικογένεια να διατηρήσουν τις σχέσεις αυτές.

Είναι προφανές ότι ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία και τη Θεολογία της, και επομένως, την ποιμαντική θεωρία και πράξη. Η ίδρυση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας ήταν μια πράξη η οποία έχει σαν στόχο η Εκκλησία μας να μελετήσει και να σχεδιάσει τρόπους, με τους οποίους θα φωτίσει τις αιτίες που το δημιουργούν. Η κύρια όμως προσδοκία είναι να επανασυνδέσει το γάμο και την οικογένεια με τον λόγο του Ευαγγελίου. Να δείξει στο σύγχρονο άνθρωπο πώς μπορεί η πίστη στον Χριστό και στην Εκκλησία Του να δώσει νόημα στις σχέσεις που ιδρύει με το γάμο του.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας έχει σαν σκοπούς:

 1. Να δράσει κατηχητικά ώστε να αναδείξει τη Θεολογία του Γάμου. Να βοηθήσει ώστε οι μελλόνυμφοι να κατανοήσουν το γάμο ως Μυστήριο. Στόχος πολύ δύσκολος αλλά ουσιαστικός, αφού είναι και η μόνη χριστιανική στάση απέναντι στα ζητήματα που ανακύπτουν στο επίπεδο των οικογενειακών σχέσεων.

Ο Γάμος ως μυστήριο προϋποθέτει τον άνθρωπο ως την ύπαρξη εκείνη που δεν εξαντλείται μόνο στις βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις της, αλλά παράλληλα λογίζεται και είναι πολίτης της Βασιλείας του Θεού. Αφού η κρίση συνίσταται σε αδυναμία σχέσεων, η πρόληψη στηρίζεται στην προσπάθειά μας να δείξουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν προοπτική όταν αυτές εμπνέονται από την κλήση του ανθρώπου να θεωθεί.

 1. Σε συνεργασία με τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας να δημιουργηθούν πυρήνες Ιερέων και λαϊκών στελεχών που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
 2. Οι σχολές Γονέων που ευδόκιμα λειτουργούν στις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής εντάσσονται στη Διεύθυνση και συνεχίζουν τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας υπ’ όψη το σκοπό που προαναφέραμε.
 3. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων για οικογένειες.
 4. Με την βοήθεια της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων που εντάσσεται στα όρια της ευθύνης της Διεύθυνσης, χωρίς όμως να χάνει την αυτοτέλειά της που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της, να οργανωθούν προγράμματα που αναδεικνύουν τον θεολογικό λόγο ως βάση πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ανισότητας και βίας σε βάρος της γυναίκας.
  Διευθυντής: Πρωτοπρ.Αντώνιος Καλλιγέρης ΜΔΕ Θεολογίας -Εκπαιδευτικός
  Συνεργάτες: π.Δημήτριος Παλιούρας και Μαρία Ξηρουχάκη Ψυχολόγος,
  Εθελοντές Συνεργάτες: κΆννα Κολιοπούλου Δρ Βιολογίας, κ.Ανδρέας Κονταρίνης Εκπαιδευτικός, κ.Δέσποινα Κορκίδα Μουσικός, , κ.Δέσποινα Καλλιγέρη Μαία κ.Ευαγγελία Μυλωνά Εκπαιδευτικός, κ.Βασιλική Μανία Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, κ.Ανδρομάχη Κεσόγλου Εκπαιδευτικός, κ Ελένη Μαλλιαρού Γυμνάστρια, κ Ειρήνη Μπαλαλή Εκπαιδευτικός κ, Θέκλα Πειόγλου Θεολόγος, κ Μαρία Χατζηπαυλίδου Εκπαιδευτικός, κ.Γιώργος Χριστόπουλος Οικονομολόγος.

α) Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων

Η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων συστάθηκε το Μάρτιο του 2006 με απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Με την καθοδήγηση και την συμπαράσταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ εντάχθηκε οργανωτικά στο ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Απρίλιο 2016.
Η Υπηρεσία συνεργαζόμενη με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος «περί Γυναικείων θεμάτων» αποτελεί μέλος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Γυναικείων θεμάτων. Δίκτυο που συντονίζεται από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή.

Σκοποί της λειτουργίας της Υπηρεσίας μεταξύ άλλων είναι:
1. Η πνευματική καλλιέργεια ειδικά των νέων αλλά και του γενικότερου πληθυσμού στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση από στάσεις ζωής και συμπεριφορών, προκαταλήψεων και στερεοτύπων που διαχωρίζουν τα δυό φύλα στην κοινωνία αλλά και στην Εκκλησία.
2. Η πρόληψη ενεργειών που οδηγούν στην υιοθέτηση δομών και πρακτικών αποκλεισμού με βάση το φύλο μέσα από τις αρχές και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.
3. Η επικοινωνία και αλληλογνωριμία των γυναικών των Ενοριών και των Ιερών Μητροπόλεων, και η ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση όλο και περισσοτέρων γυναικών για την ενεργό συμμετοχή τους στη ζωή και τη δράση της Ενορίας και της Μητροπόλεως.
4. Η έμπρακτη αλληλεγγύη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών και προβλημάτων που απασχολούν τη γυναίκα του σήμερα και του αύριο.
5. Η ανάδειξη της αποστολής και η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας τόσο στο πνευματικό όσο και στο ποιμαντικό και προνοιακό έργο της Ενορίας και της Μητροπόλεως.
6. Ευκαιρίες διαρκούς – διά βίου μάθησης και επιμόρφωσης για όλες τις γυναίκες για προσωπική, πνευματική εξέλιξη αλλά και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων για την προσφορά ποιμαντικού και εθελοντικού έργου.
7. Η συλλογική φωνή για ισότιμη μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες για όλες τις γυναίκες γενικώς στην κοινωνία, αλλά και ειδικότερα στους κόλπους της Εκκλησίας.
8. Η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης που να ικανοποιούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και δυστυχώς ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες και δυσκολίες.
9. Η οργάνωση μονοήμερων ή/και πολυήμερων προγραμμάτων αγωγής υγείας για μαθητικές ομάδες σε θέματα διαφυλικής αγωγής.
10. Η πραγματοποίηση επιμορφωτικών συναντήσεων για την ενημέρωση των στελεχών νεότητας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα διαφυλικής αγωγής.
11. Η συνεργασία και η ανάληψη κοινών δράσεων με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τα γυναικεία θέματα, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι:
Πρωτοπρ Αντώνιος Καλλιγέρης, Βασιλική Κόλλια Πολιτική Επιστήμων –πρ. Γεν.Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Νινέττα-Λαμπρινή Ζώη Κοινωνική Λειτουργός (MSW), Ειρήνη Μπαλαλή Καθηγήτρια Αγγλικών, Θεοδώρα Σκιαδά Νομικός, Ειρήνη-Άννα Τσιακάλου Τεχνολόγος-Παρασκευάστρια Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, Αναστασία Φουσέκη
Παιδίατρος, Βασιλική Κεραμίδα Θεολόγος ΜΔΕ Θεολογίας, Βασιλική Καλλιγέρη Φαρμακοποιός, Παντελαία Παπαδοπούλου Τραπεζικός Υπάλληλος, Ιωάννα Πλυτά-Τεγοπούλου Φυσικός, Ευαγγελία-Άννα Σταυρουλάκη Νηπιαγωγός, Δέσποινα Σπύρου Δασκάλα, Μαριάνθη Τσιτάκη Φιλόλογος

β) «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας»
Κυρίαρχος σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι η πρόληψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εργασίες ειδικών αλλά και την εμπειρία των στελεχών που εργάζονται στις Υπηρεσίες των φορέων που συνεργάζονται με την «Πρωτοβουλία» δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πολύπλοκο φαινόμενο. Δεν είναι καινούργιο και έχει τις ρίζες της στην επιθετικότητα που εκδηλώνεται μέσα στην οικογένεια με διάφορες μορφές, ως απόρροια στάσεων, αντιλήψεων και στερεοτυπικών θέσεων για την σχέση και τον ρόλο των δυό φύλων.

Είναι πεποίθησή μας ότι η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αντιμετωπισθεί με την στήριξη των ανθρωπίνων σχέσεων στην οικογένεια, με την προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με την αγωγή των φύλων, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υλοποιήσουμε το βασικό στόχο. Υιοθετούμε την μορφή
παρέμβασης που ακολουθείται διεθνώς με:

 • Στοχευμένες παρεμβάσεις στα πρόσωπα ή στις οικογένειες ή σε μικρές ομάδες παιδιών και των οικογενειών τους, ειδικά σε αυτές που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου
 • Παρεμβάσεις στην κοινότητα που στοχεύουν σε όλους
 • Παρεμβάσεις επηρεασμού της κοινωνίας που σκοπεύουν στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και των προσδοκιών γενικότερα

Το τρίπτυχο αυτών των αξόνων μας οδηγεί σε δράσεις που αρθρώνονται μεταξύ τους αρμονικά και αποσκοπούν στην:

 • συνεργασία με φορείς της Πολιτείας που εργάζονται στον τομέα αυτό.
 • δημιουργία μιάς ομάδας σχεδιασμού και συντονισμού,
 • προώθηση γνώσεων και γεγονότων καθώς και στην κατάρριψη μύθων,
 • καταπολέμηση κυρίαρχων αντιλήψεων για την επιθετική συμπεριφορά
 • εκτίμηση του φαινομένου στην κοινωνία σύμφωνα με επίκαιρες μελέτες,
 • στην ανάπτυξη ενός πλαισίου αρχών και συμπεριφοράς για τους ενήλικες και τα παιδιά,
 • εμπλοκή των γονέων στις παρεμβάσεις που αφορούν τα παιδιά,
 • ενεργοποίηση μιάς εκστρατείας ενημέρωσης όλων ως προς τις στάσεις τους και τις αξίες απέναντι σε κάθε άνθρωπο.

Η Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας στεγάζεται στην οδό Κ. Παλαμά 7, 11141 Αθήνα, Συντονιστής Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης
Συνεργάτες: κ.Ειρήνη Μπαλαλή Εκπαιδευτικός,
Επικοινωνία:210 2019922, [email protected], Ιστότοπος: protovoulia.neotita.gr
Γραμμή πρόληψης, ενημέρωσης και παραπομπής για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: 210 2023568, Ωράριο
λειτουργίας Γραμμής: Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-17.00

Γ. Διεύθυνση Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης

Σκοπός της συγκεκριμένης Διεύθυνσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και σε θέματα χρήσης και εξάρτησης, η δημιουργία πυρήνων πρόληψης, η προώθηση υγιών τρόπων και στάσεων ζωής και η εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού σε θέματα πρόληψης.

Έχοντας αυτή τη φιλοσοφία και τους στόχους, η Διεύθυνση σχεδιάζει και οργανώνει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς, νέους, κατηχητές και Ιερείς και έχουν ως στόχο την καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Δράσεις της Διεύθυνσης: Σεμιναριακές επιμορφωτικές συναντήσεις των νέων Κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής, Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς, για κατηχητές και Στελέχη του νεανικού έργου της Εκκλησίας, Προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και νέους επιστήμονες, Ομιλίες και παρουσιάσεις σε Σχολές Γονέων, κατασκηνώσεις, σχολεία, φοιτητικές συνάξεις, Βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες πρόληψης για μικρότερα παιδιά, Προγράμματα ενημέρωσης σε κύκλους νέων ζευγαριών, Συναντήσεις μελλονύμφων και νεονύμφων, Συνεργασίες και υλοποίηση δράσεων με άλλους φορείς, που ειδικεύονται στον τομέα της ουσιοεξάρτησης όπως με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α).

Παράλληλα, παρέχεται συμβουλευτική και στήριξη σε πρόσωπα και οικογένειες που απευθύνονται στη Διεύθυνση για βοήθεια και όταν κρίνεται απαραίτητο γίνεται παραπομπή στις κατάλληλες δομές με τις οποίες υπάρχει συνεργασία.

Επιστημονική συνεργάτης: κα Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, τηλ. 2130184419, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]