Ιερός Ναός Αγίων Αντωνίου & Ανδρέου Αυλώνα Αττικής : παρουσίαση βιβλίου

ag.antoniosaylvnaΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου “Ιερός Ναός Αγίων Αντωνίου & Ανδρέου Αυλώνα Αττικής”, του καθηγητού Δρ. Σπύρου Ι. Στεργίου, την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, ώρα 7:00μ.μ., στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών -Μεγάλου Βασιλείου 15 (Ρουφ), Αθήνα (πλησιέστερη στάση μετρό Κεραμεικός).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ΜΕΛΙΤΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, καθηγήτρια ΕΜΠ

ΧΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΟΥΦΗ-ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ, καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του Ιερού Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής δεν είναι γνωστές ούτε στους ερευνητές της χριστιανικής τέχνης ούτε στο ευρύ κοινό.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια πρώτη παρουσίαση του λιτού αυτού ναού και  μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχθεί η θέση του μεταξύ των μνημείων του  νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Είναι επίσης μια απάντηση στο αίτημα  πολλών ευλαβών προσκυνητών του ναού, να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία  του.
Το ίδιο το κτίσμα, με την εξωτερική του όψη και τον εσωτερικό του διάκοσμο, συνιστά μια ιστορική μαρτυρία.Αφενός, φέρνει στη μνήμη μας μια λησμονημένη μέσα στο χρόνο εποχή αίγλης και αρχοντιάς, όχι πολύ μακρινή, αλλά πάντως διαφορετική από τη σημερινή. Αφετέρου, μας δείχνει πώς εξελίχθηκε η εκκλησιαστική τέχνη στην νεότερη Ελλάδα, παράλληλα με τις γενικότερες εξελίξεις στην κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή του τόπου.
Ο ναός κτίστηκε το 1937 με δαπάνη της Λουκίας Ζυγομαλά, στη μνήμη του συζύγου της και του γιου της.Στην κρύπτη του ναού βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ζυγομαλά. Το κτίσμα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε από βυζαντινά πρότυπα. Η εικονογράφηση είναι έργο του ζωγράφου Αναστάσιου Λουκίδη. Το κτίριο υψώνεται στην κεντρική πλατεία του Αυλώνα και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής.»