Εφημερία στην αυλή του σχολείου με τους Τρεις Ιεράρχες

Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Εφημερία στην αυλή του σχολείου με τους Τρεις Ιεράρχες».
Η αυλή του σχολείου είναι ένας σύνθετος χώρος. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες φαίνεται να απολαμβάνουν την δεκάλεπτη ανάπαυλα, ενώ οι εκπαιδευτικοί, φαίνεται να επιβλέπουν.
Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνουν πολύ περισσότερα τα οποία χρειάζονται ένα προσεκτικό παρατηρητή για να τα προσέξει. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αντιληφθούμε το βαθμό ανίας από τον βαθμό εκτόνωσης που δείχνουν οι μαθητές/μαθήτριες. Θα δούμε τα μοναχικά ή τα δημοφιλή παιδιά. Θα δούμε τα αγχωμένα ή τα αδιάφορα. Θα δούμε τα παιδιά να παίζουν Θα ακούσουμε έντονες συζητήσεις. Πολλά πλησιάζουν τις/τους εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν ή να «εκμαιεύσουν» κάποια αιφνίδια εξέταση. Θα δούμε πρόσωπα με πολλές εκφράσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα γραφεία των διδασκόντων τα οποία συχνά είναι σε συναγερμό.
Η αυλή του σχολείου αποτελεί μια εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στις σχολικές μονάδες. Της ποιότητας της εκπαίδευσης που έχουμε.
Αν μαζί με τους μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης εφημέρευαν οι Τρεις μεγάλοι παιδαγωγοί της Εκκλησίας μας ποιες πτυχές αυτής της πραγματικότητας θα
αναδείκνυαν; Ή τι θα συμβούλευαν τους εκπαιδευτικούς αν τους έθεταν τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά;
Η Ημερίδα έχει σαν σκοπό αυτή την διερεύνηση. Την συνάντηση της θεολογικής και παιδαγωγικής σκέψης των τριών Αγίων με την σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στη διεργασία αυτή, με την έρευνα, την κριτική σκέψη και με τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα φωτίζοντας παράλληλα από διαφορετικές οπτικές, τις αναζητήσεις που υπάρχουν στον εκπαιδευτικό χώρο σήμερα.

Η Ημερίδα θα διοργανωθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στη Σιβιτανίδειο Σχολή από τις 09.00-15.00

ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
09.30 Προσέλευση- Παραλαβή φακέλων
09.45 Έναρξη
Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β’
Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων

10.00-10.45 A’ Συνεδρία: «κύριε βαριόμαστε. Γιατί πρέπει να ερχόμαστε στο σχολείο;»
Χρήστος Σεγκουνάς Διευθυντής 4 ου Λυκείου Αγ.Παρασκευής
Περικλής Βάλβης Διευθυντής 1 ου Γυμνασίου Α.Λιοσίων
Δέσποινα Σπύρου Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας

10.45-11.00 Συζήτηση
11.15-12.00 Β’ Συνεδρία: Οι εκπαιδευτικοί μετά το μάθημα:
Αναζητώντας δεξιότητες υποστήριξης του παιδαγωγικού τους ρόλου στο σχολείο
Μαρία Κουκοφίκη MSc Σχολική Κοινωνική Λειτουργός-Ειδικευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Παρασκευή Λεοντοπούλου, Σύμβουλος Θεολόγων Πειραιά και Κυκλάδων
11.45-12.00 Συζήτηση

12.30-14.30 Εργαστήρια κριτικής, διαλόγου και προβληματισμών: Μήπως χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος; Αναζητήσεις με την βοήθεια της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών
Συντονίστρια: Δήμητρα Κολάση Θεολόγος-Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, ΜΑ Επιστήμες Αγωγής

Αφίσα για τους Τρεις Ιεράρχες