Ανάγκη ο Θεός και ο άνθρωπος να συναντηθούν ξανά!

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών- τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά.
Ο φετινός Σεμιναριακός κύκλος έχει ως κεντρικό θέμα: «Κοινωνική παθολογία και εγκληματικές συμπεριφορές στον σύγχρονο κόσμο: ανάγκη ο Θεός και ο άνθρωπος να συναντηθούν ξανά!». Αποτελείται από δώδεκα αυτοτελείς σεμιναριακές εισηγήσεις, οι οποίες διεξάγονται διαδικτυακά κάθε δεύτερη Δευτέρα 6.30-8.00 μ.μ. και συντονίζεται από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο.
Οι Κατηχητές υποστήριξαν με θέρμη και αυτή την προσπάθεια του Ιδρύματος Νεότητος για τη σύγχρονη Εκπαίδευση μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης για τρίτη συνεχή χρονιά, αφού με την εξ αποστάσεως επιμόρφωση έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν 75 Ιερείς και στελέχη Νεότητας από ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ι. Μητροπόλεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Το φετινό ξεκίνημα των εισηγήσεων πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Συντονιστής Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της
ενδοοικογενειακής βίας» -Εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ σημαντικό θέμα: «Τι είναι βία; Τα διαφορετικά της πρόσωπα. Μελετώντας περιπτώσεις βίαιων συμπεριφορών: οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, οπαδικές συμπεριφορές».
Ο π. Αντώνιος άρχισε με μία ιστορική αναφορά της παρουσίας του φαινομένου της βίας στις μεταπτωτικές ανθρώπινες σχέσεις (Κάιν – Άβελ, Ιωσήφ Πάγκαλος – αδέλφια, Σωσάννα – γέροντες) και στη συνέχεια προχώρησε στον ορισμό της βίας ως κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας και κατάφορη προσβολή της προσωπικής ελευθερίας σε πλήρη περιφρόνηση
των απαραβίαστων δικαιωμάτων του άλλου, παρουσιάζοντας παράλληλα τις διεθνείς στρατηγικές για την ισότητα, το Άρθρο 113 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (που υιοθετήθηκε το 1995 από τα Ηνωμένα Έθνη) και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011.
Προχωρώντας στη σύγχρονη πραγματικότητα του φαινομένου, βάσει στατιστικών στοιχείων, φανερώνεται πως οι γυναίκες σήμερα κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό και ενδοοικογενειακή βία παρά από πόλεμο, καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα μαζί. Περίπου το 18% των γυναικών στην ΕΕ των 28 έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ τα τρία τέταρτα των υποθέσεων παρενοχλητικής
παρακολούθησης (74%) δεν έγιναν ποτέ γνωστά στην αστυνομία.
Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας συναντάται μεταξύ 2 συζύγων ή 2 ερωτικών συντρόφων, μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, μεταξύ ενηλίκων και ηλικιωμένων γονέων ή κοντινών συγγενών ή μεταξύ ατόμων που συγκατοικούν χωρίς να έχουν ερωτική σχέση.
Ο ομιλητής συνέχισε κάνοντας αναφορά στις ψυχολογικές- ψυχαναλυτικές θεωρίες και τις θεωρίες κοινωνικής μάθησης, ενώ οι ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων Ιερέων και Κατηχητών που ακολούθησαν, έδωσαν την ευκαιρία για περισσότερο εποικοδομητικό διάλογο και αλληλοεπίδραση.
Μάλιστα προτάθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι καταπολέμησης του φαινομένου μέσα από το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας αλλά και την κοινωνική πρόνοια άλλων φορέων, που δρουν περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά.
Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με ομιλητή τον κ. Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητή Ιεραποστολικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας – Διευθυντή του περιοδικού «Σύναξη», με θέμα εισηγήσεως: «Απ΄ όπου κι αν προέρχεται; Προβληματισμοί για τη γέννηση και τις μορφές της βίας».