«Ψυχολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των Εφήβων»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση του
Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.
Η κ. Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος και συνεργάτης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. μίλησε με θέμα: «Ψυχολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των Εφήβων».
Η εισηγήτρια ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την εφηβική και νεανική ηλικία, όπως είναι οι αλλαγές σε βιοσωματικό, νευροφυσιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα στάδια της ψυχικής εξέλιξης του Εφήβου, τα οποία περνάνε μέσα από τη σχέση του με τον ίδιο τον εαυτό του, με τους φίλους του και τους ενήλικες.
Πολύ σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις. αλλά και τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα εφηβικά προβλήματα, όπως είναι η χρήση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές, η κατάθλιψη, οι αυτοτραυματισμοί και η σχολική αποτυχία.
Στον διάλογο που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες Κατηχητές δόθηκε η δυνατότητα να απαντηθούν πολλά ερωτήματα που σχετίζονταν με τον ρόλο τους και την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσα στην Κατηχητική ομάδα. Ιδιαίτερα απασχόλησε το θέμα του bulling απέναντι σε πιο αδύναμα και ντροπαλά παιδιά, η ορθή τοποθέτηση των ορίων και η συνεργασία με τον Ιερέα Νεότητας και τους γονείς. Τονίστηκε επίσης η σημασία της παρουσίας ενηλίκων που θα ενθαρρύνουν την επικοινωνία, θα ενισχύουν τον διάλογο, θα αποδέχονται και θα κατανοούν τους Εφήβους ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν, ενώ ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, πρόσθεσε και τον σημαντικό ρόλο των σωστών προτύπων παράλληλα με τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια των σημαντικών ενηλίκων στη ζωή των Εφήβων.

Το νέο διαδικτυακό ραντεβού ανανεώθηκε συν Θεώ για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, με ομιλητή τον Πρωτοπρ. π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, Χημικό – Θεολόγο – Εκπαιδευτικό, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή ως σύγχρονη μορφωτική διαδικασία: Εναλλακτικές μορφές Χριστιανικής αγωγής – Η σύνδεση με το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».