Φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και εκφοβισμού

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε.

Η κ. Μαρία Ξηρουχάκη (Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών), ανέπτυξε το θέμα: «Φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και εκφοβισμού».

Η κ. Ξηρουχάκη εστίασε την εισήγησή της στο φαινόμενο του σχολικού κυρίως εκφοβισμού και αναφέρθηκε: 1) στις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο «bullying» στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον, 2) στα χαρακτηριστικά του παιδιού – θύματος και παιδιού – θύτη και 3) στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τόνισε ότι χρειάζεται η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η συνεργασία γονέων – σχολείου. Ιδιαίτερα το σχολείο θα πρέπει να θέτει κανόνες και να αποτελεί χώρο έκφρασης και πολιτισμού. Αλλά η πιο ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη πραγματοποιείται μέσα από την αγάπη, την αποδοχή, την εμπιστοσύνη, την ενθάρρυνση, που προσλαμβάνει το παιδί μέσα στην οικογενειακή εστία. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταθερού αξιακού συστήματος, η υγιής συζυγική σχέση και η τήρηση των ορίων στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πάνω στη βάση της αντιμετώπισης του προβλήματος η λύση της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος είναι εφήμερη. Προέχει η ενδυνάμωση του χαρακτήρα, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του παιδιού – θύματος μέσα από την ένταξή του σε ομάδες κοινωνικοποίησης (αθλητικές, κατηχητικές συντροφιές, χορωδίες κλπ.).

Όμως και το παιδί – θύτης χρειάζεται εξίσου την ίδια πρόσληψη στοργής, αγάπης και ενδιαφέροντος, προκειμένου να ενισχυθεί με θετικό τρόπο η αυτοεκτίμησή του. Γίνεται αποδεκτό το παιδί αυτό από τον περίγυρό του όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά για την αξία που έχει ως πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο θα μαλακώσει η καρδιά του, θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές και να νιώσει τη σημασία της ανθρωπιάς, της κατανόησης και του σεβασμού του «άλλου».

Η κ. Ξηρουχάκη στη συνέχεια απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των συμμετεχόντων δίνοντας πρακτικές συμβουλές και προτάσεις επίλυσης φαινομένων εκφοβισμού και αποκλισμού.

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, η εισήγηση του κ. Σωτηρίου Κόλλια (Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικού -συγγραφέα) με θέμα: «Προσεγγίσεις στις μορφές του φανατισμού».