Το ανθρώπινο σώμα και ο σεβασμός του

Την Δευτέρα 26 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε.

Ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Εφημέριος του Ι. Ναού Αναλήψεως Ντράφη, Δρ. Θεολογίας, διδάσκων στο ΕΑΠ) και η Πρεσβ. Κυριακή Τριανταφυλλίδου – Μπαθρέλλου (Εκπαιδευτικός – συγγραφέας κατηχητικών βοηθημάτων) ανέπτυξαν το θέμα: «Το ανθρώπινο σώμα και ο σεβασμός του».

Ο π. Δημήτριος αρχικά έκανε μία ιστορική αναδρομή για την έννοια και την αξία του ανθρώπινου σώματος από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως και τον Ωριγένη φτάνοντας τελικά στην Ορθόδοξη Ανθρωπολογία. Σύμφωνα με κάποιους Ι. Πατέρες το σώμα μετέχει στο κατ΄ εικόνα. Υπάρχει σύζευξη σώματος και ψυχής. Το σώμα δεν είναι κακό, αλλά είναι τραυματισμένο από το κακό της μεταπτωτικής κατάστασης όπου περιήλθε. Ο ίδιος ο Χριστός γίνεται και Άνθρωπος και προσλαμβάνει ψυχή και σώμα, τα οποία εξαγιάζει και θεώνει. Το κτιστό και το άκτιστο ενώθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού και θα μείνουν ενωμένα εις τους αιώνας.

Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα της Ανάστασης των σωμάτων και έκανε αναφορά στη «γενοκτονία» των εκτρώσεων, την ευθανασία, την καύση των νεκρών, την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Τόνισε ότι η εποχή μας επικεντρώνεται στο σώμα και απαξιώνει την ψυχή.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η Πρεσβ. Κυριακή, η οποία μίλησε για τον σεξουαλισμό που επικρατεί στις μέρες μας και επισήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας ανάπτυξης του σεξουαλικού ενστίκτου όλο και μειώνεται.

Γι΄ αυτό χρειάζεται οι σύγχρονοι γονείς και εκπαιδευτικοί να συζητούν με τα παιδιά για τα θέματα αυτά, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες, να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς των παιδιών με αγάπη και κατανόηση, να δίνουν υγιή πρότυπα και να τα συμβουλεύουν για τα θέματα της σχέσεως με το άλλο φύλο.

Αφού η ομιλήτρια πρότεινε κάποιες δραστηριότητες για τα παιδιά των κατηχητικών συντροφιών, παρότρυνε τους Κατηχητές να αναλάβουν το ρόλο τους και να ενημερώνουν τα παιδιά.

Τους συμμετέχοντες χαιρέτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος ευχήθηκε ο Κύριος να ευλογεί και να αγιάζει το ποιμαντικό έργο που επιτελείται θεοπρεπώς και θεαρέστως στις ενοριακές συνάξεις.

Στο τέλος της συνάντησης οι συμμετέχοντες έλαβαν μία ευλογία από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνο, που ευχαρίστησε τους επιμορφούμενους για τη συνέπεια και το ένθερμο ενδιαφέρον τους να καταρτιστούν πάνω στα φλέγοντα ζητήματα του Β΄ επιμορφωτικού κύκλου Κατήχησης.