Στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, για την ποιμαντική της νεότητας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, η συνάντηση διαλόγου και συμπροβληματισμού Ιερέων και Στελεχών Νεότητος της 13ης (ΙΓ΄) Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Αρτεμίου Παγκρατίου, αμέσως μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Συμεών, ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος – Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφερείας – Αρχιμ. Κωνσταντίνος Σκαρτούλης, ο Γραμματέας της Περιφερείας – Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης καθώς και 45 στελέχη Νεότητος μαζί με του υπεύθυνους Ιερείς από τις ενορίες των Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου, Προφήτη Ηλιού Παγκρατίου, Αγίου Αρτεμίου, Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού και Αγίου Ιωάννου Κυνηγού Λ. Βουλιαγμένης, Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυνοσάργους, Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους και Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.
Ο π. Συμεών Βενετσιάνος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρισταμένους μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου. Επεσήμανε ότι η συνάντηση αποτελεί μία ευκαιρία να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας, γιατί η συνεργασία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.
Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. δεν είναι μόνο, υπογράμμισε, θεσμικό συμβούλιο, αλλά δεξαμενή προτάσεων και ιδεών για το νεανικό και ποιμαντικό έργο.
Ο λόγος δόθηκε έπειτα σε τρεις από τους Κατηχητές, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, αναφορικά με τον ρόλο της σύγχρονης Κατήχησης, αλλά και τη σχέση του Κατηχητή με την ενορία και το Ίδρυμα Νεότητος.
Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, κ. Συμεών, συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν, παρατήρησε ότι οι Κατηχητές μας σήμερα έχουν πραγματική αγάπη για το θέμα της Κατήχησης των παιδιών και των νέων μας και χαρακτηρίζονται από σύγχρονο προβληματισμό, ο οποίος αφορά άμεσα στη μετανεωτερική μας κοινωνία.
Παράλληλα οι ίδιοι καλούνται να «ξυπνήσουν» πρώτιστα έναν πόθο και μία αναζήτηση στα παιδιά, αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα οι Κατηχητές να διακρίνονται από πόθο και μεράκι.
Μία άλλη πτυχή της Κατηχήσεως είναι και η βιωματική μέθοδος. Ο Κατηχητής, σημείωσε ο Θεοφιλέστατος, μιλάει για το αγαπώμενο πρόσωπο, τον Χριστό. Μεταφέρει ζωή και όχι ιδέες! Γιατί η Εκκλησία δεν «έχει» θέση ή άποψη, αλλά «είναι»: δεν έχει θέση για την αγάπη, την καλοσύνη, τη δικαιοσύνη, αλλά είναι αγάπη, καλοσύνη, δικαιοσύνη.
Εξάλλου η Εκκλησία είναι αγωγή και φορέας ζωής. Είναι το θεραπευτήριό μας. Δεν μας έχει ανάγκη ο Χριστός…Εμείς Τον έχουμε ανάγκη!
Και στην πρόταση μίας Κατηχήτριας να δημιουργηθεί ένα νεανικό forum, ο Θεοφιλέστατος τόνισε χαρακτηριστικά ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει το coryright. Μπορούμε να «κλέψουμε» τα πάντα: τους λόγους του Ευαγγελίου, των ιερών Πατέρων, την ιερά Παράδοση! Καλούμαστε να πάρουμε τη διδαχή τους και να την κάνουμε εύπεπτη. Καλούμαστε να γινόμαστε αγγελιοφόροι του μηνύματος του Χριστού, με όλο το είναι μας.
Τελειώνοντας ο Άγιος Θεσπιών μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου για μία λαμπρή και ευλογημένη σταυροαναστάσιμη περίοδο ευχόμενος και ο ίδιος η παρούσα σύναξη διαλόγου και ποιμαντικού σχεδιασμού να αποτελέσει το εφαλτήριο για ανάλογες διενοριακές συνάξεις.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., π. Συμεών, παρουσίασε μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, τις δράσεις και τον ενεργό ρόλο του Ιδρύματος Νεότητος στον συντονισμό και την εποπτία της ποιμαντικού έργου των ενοριών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των παιδιών και των νέων μας.
Η συνάντηση έκλεισε με ένα πλούσιο σαρακοστιανό γεύμα ευχαριστίας προς όλα τα στελέχη Νεότητος, το οποίο με αγάπη είχε επιμεληθεί ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Αρτεμίου, Αρχιμ. Άγγελος Ανθόπουλος, με την αρωγή ευλαβών ενοριτισσών.
Όλοι οι συμμετέχοντες ομολογουμένως παρατήρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν μία πολύ όμορφη ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, να ωφεληθούν από τις απόψεις των αδελφών και να ξεδιπλώσουν το όραμά τους για την Εκκλησία, που διακονεί και κατηχεί.