Σεμινάριο Κατηχητών με θέμα τον «Προτεσταντισμό»

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η όγδοη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.

Ο κ. Σάββας Μαρίνος – Εκπαιδευτικός, μίλησε με θέμα τον «Προτεσταντισμό». Ρωτώντας τους συμμετέχοντες για τα θέματα που θα επιθυμούσαν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο ομιλητής άρχισε με μία συνοπτική αναδρομή του Προτεσταντισμού: Στη Γερμανία του 16ου αιώνα, ο μοναχός Λούθηρος στρέφεται ενάντια στην παπική εξουσία, απορρίπτει τα συχωροχάρτια, τις νηστείες, τις προσευχές κ.ά. ως κενά νοήματος, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που πραγματικά μετράει είναι η αληθινή και ένθερμη πίστη, μεταφράζει τη Βίβλο στα γερμανικά, υπεραμύνεται του δικαιώματος των ιερέων να παντρεύονται, γίνεται λαϊκός ήρωας, γλιτώνει την Ιερά Εξέταση χάρη στην υποστήριξη του πρίγκιπα Φρειδερίκου και βάζει τα θεμέλια του Προτεσταντισμού.

Εν συνεχεία ο κ. Μαρίνος άρχισε να ιστορεί τη δική του προσωπική ιστορία αναφορικά με τη μεταστροφή του στην Ορθοδοξία.

Συν τοις άλλοις επεκτάθηκε στην παρουσίαση των θέσεων του Προτεσταντισμού αναφορικά με δογματικά θέματα (Αγία Τριάδα, η θέση της Θεοτόκου, σωτηριολογία) καθώς άλλα ζητήματα (τα αδέλφια του Ιησού, ο μνήστωρ Ιωσήφ, η προσκύνηση ιερών λειψάνων, ο χωρισμός της ύλης από το πνεύμα και η διατύπωση πως ό,τι είναι υλικό είναι αμαρτία).

Πάνω σε αυτό ο κ. Μαρίνος πρότεινε κάποια ενδιαφέρουσες προβολές, όπως η ταινία «Λούθηρος» και «Η Ορθόδοξη θεολογία με καρέκλες» (στο youtube).

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.

Η επόμενη σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου με θέμα: «Βασικοί άξονες των Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων (“παραθρησκειών”)», με ομιλητή τον κ. Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων (ΕΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, Αρχισυντάκτη του περιοδικού “Σύναξη”.