Πώς ο μητρικός θηλασμός σώζει ζωές…

l_931Αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός (μόνο μητρικό γάλα, τίποτα άλλο) κατά τους πρώτους 6 μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως:

• 11-13% του συνόλου των θανάτων σε παιδιά (κάτω των 5 ετών) θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 6 μήνες.

• Ένα άλλο 6% των θανάτων των κάτω των 5 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη, ασφαλή και έγκαιρη συμπληρωματική σίτιση. Βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν επτά φορές και πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάρροια και πνευμονία αντίστοιχα, σε σύγκριση με βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.

• Έκθεση του 2012 της UNICEF επισημαίνει ότι μόνο το 37% των 134.6 εκατομμυρίων βρεφών που γεννιούνται σε όλο τον κόσμο θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες. Αυτό αφήνει σχεδόν 85 εκατομμύρια βρεφών των οποίων οι πιθανότητες επιβίωσης και υγιούς ανάπτυξης είναι σε κίνδυνο.

• Ομοίως, μόνο το 60% των βρεφών ξεκίνησε συμπληρωματική σίτιση μεταξύ ηλικίας 6-9 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια είχαν πάρει συμπληρωματική διατροφή πιο νωρίς ή πιο αργά

• Ο Μητρικός Θηλασμός, έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψει το θάνατο νηπίων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, και ωφελεί σημαντικά την υγεία των μητέρων.

• Η γρήγορη έναρξη και αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός βελτιώνει τη φροντίδα των νεογέννητων και μειώνει την νεογνική θνησιμότητα, η οποία συμβάλλει  στην πλειοψηφία των νεογνικών θανάτων.

 

Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά: Ειδική Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος.  Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου».