«Πώς θα αναπτύξω μία υγιή προσωπικότητα μέσα από το φύλο μου;»

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, (Μεγάλου Βασιλείου 15, στον Κεραμεικό).
Ο Πρωτ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α. – Εκπαιδευτικός εισηγήθηκε το θέμα: «Πώς θα αναπτύξω μία
υγιή προσωπικότητα μέσα από το φύλο μου;».
Ξεκινώντας με μία διασάφηση των εννοιών «αγάπη» και «έρωτας» ο π. Αντώνιος επεκτάθηκε στη χρήση του όρου «διαφυλική αγωγή». Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι στον προβληματισμό της διαφυλικής αγωγής η Θεολογία της Εκκλησίας μας συνεισφέρει τα μέγιστα καταθέτοντας τη χριστιανική θεώρηση της αγάπης, του έρωτα και της σεξουαλικότητας μαθαίνοντας τους ανθρώπους πως η σεξουαλικότητα διακονεί τον έρωτα και πως ο έρωτας ανθίζει στην αγάπη.
Εξάλλου ο Χριστιανός είναι το φως του κόσμου και η Εκκλησία είναι μια αγκαλιά που όποιος μπει σε αυτή την αγκαλιά βρίσκει νόημα ζωής. Ζούμε ἐν τῷ κόσμῳ, αλλά δεν υιοθετούμε τις «λογικές» του κόσμου.
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο Ι. Μυστήριο του Γάμου τόνισε ότι αποτελεί ομόνοια ψυχών και σωμάτων. Με σκοπό να ομονοήσουν ο άντρας και η γυναίκα έδωσε ο Θεός τον έρωτα, σαν δώρο για να αντιμετωπίσει τη διάσταση που επήλθε με το Προπατορικό αμάρτημα. Ο έρωτας δεν είναι συναίσθημα, είναι τρόπος και στάση ζωής. Αν αγαπάμε έναν άνθρωπο μπορούμε να αγαπάμε όλο τον κόσμο.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θίχτηκε είναι η έννοια της τεκνογονίας, ως μη άμεσου σκοπού του γάμου. Όπως συμβουλεύει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «ο Γάμος δεν υπάρχει για να κάνετε παιδιά, αλλά για να αγαπιέστε».
Συν τοις άλλους ο π. Αντώνιος επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα κατά την αναζήτηση του κατάλληλου συζύγου. Η βασική πρόληψη για μία μη επιτυχή επιλογή είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Οι σωστοί σύζυγοι είναι ανοιχτόκαρδοι. Διευκρίνισε ότι δεν ζητάμε ιδιότητες, αλλά ζητάμε πρόσωπο· Πρόσωπο με στάσης ζωής με το οποίο θα οδηγηθούμε στο γάμο. Ο «άλλος» δεν είναι απλά ο αγαπημένος μου, αλλά Εικόνα Θεού.
Όσον αφορά στην κατήχηση των νέων μας πάνω πάνω στα θέματα διαφυλικών και διαπροσωπικών σχέσεων τονίστηκε πως είναι σημαντικό η στοχοθεσία μας να είναι μια μορφή δια βίου αγωγής των ανθρωπίνων σχέσεων.
Μια προετοιμασία του νέου ανθρώπου για να ζήσει τη ζωή που του δωρήθηκε από τον Θεό με χαρά και πληρότητα. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι στο Κατηχητικό βρίσκονται σε παρέα, που θα βρουν την αγάπη και την κατανόηση για όλα τα θέματα που τα απασχολούν. Να καταλάβουν ότι το Ευαγγέλιο και η διδασκαλία της Εκκλησίας τα αφορά και σχετίζονται άμεσα με την πραγματικότητα στην οποία ζουν.

Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι Κατηχητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και να λάβουν από τον π. Αντώνιο καίριες και σαφείς απαντήσεις.
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η έκτη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Τι γνωρίζουμε και τι αγνοούμε για τον Θεό;», με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Γιαννόπουλο, Διευθυντή Γραφείου Νεότητος Ι .Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και θα ευλογήσουμε την καθιερωμένη αγιοβασιλόπιτα.