Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα “Το παιδί και το παιχνίδι”

Tην Κυριακή 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βριλησσίων η εκδήλωση του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Το παιδί και το παιχνίδι»

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία και συζήτηση με τις κα. Αρετή Ζούρα, Νηπιαγωγό, κα. Γωγώ Σταματοπούλου, Εκπαιδευτικό, Med, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΠΕ Δυτικής Αττικής, Συνεργάτιδα του saferinternet4kids και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή της υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Αγωγής & Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο  Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η κα. Ζούρα στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή κάθε παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει, επικοινωνεί με το περιβάλλον, κοινωνικοποιείται, καλλιεργεί τις δεξιότητές του, μαθαίνει να συνεργάζεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου επισήμανε την αναγκαιότητα ένταξης του παιχνιδιού στην αγωγή των παιδιών αναφερόμενος τόσο στους κατηχητές όσο και στους γονείς. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως η κατηχητική διαδικασία γίνεται περισσότερη ενδιαφέρουσα και ελκυστική όταν εμπλουτίζεται με παιχνίδι. Η κα. Σταματοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός πως το παιχνίδι στην εποχή μας διαφέρει σημαντικά από παλαιότερα, αναφερόμενη κυρίως στο διαδικτυακό παιχνίδι. Κατά την παρουσίαση της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που κρύβει το διαδικτυακό παιχνίδι καθώς και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Όλες οι εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και βρήκαν άμεση ανταπόκριση από το κοινό. Μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης ακολούθησε παρουσίαση του νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού «ΣΥΜΒΟΛΑ» που εξέδωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας από τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. Δημήτριο Παλιούρα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Ο π. Δημήτριος Παλιούρας παρουσίασε τις κάρτες του παιχνιδιού και τα σύμβολά του και εξήγησε, αφενός μεν, τον τρόπο με τον οποίο αυτό παίζεται, αφετέρου δε, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στην κατηχητική αγωγή.

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας ευχαριστεί θερμά την κα. Αρετή Ζούρα, την κα. Γωγώ Σταματοπούλου και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου για την αγαστή συνεργασία καθώς και την ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Σπυρίδωνα Ράπτη.