Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

25 Νοεμβρίου 2019 …

Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Ο.Η.Ε. θέσπισε τη συγκεκριμένη ημέρα για να προστατεύσει τη γυναίκα από την αυθαιρεσία των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής.

Ίσως πολλοί να θεωρούν ότι η βία είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά την «πολιτισμένη» Ευρώπη.

Ίσως πολλοί να θεωρούν ότι η βία είναι ένα φαινόμενο που αφορά συγκεκριμένες «κατηγορίες» γυναικών. Κι όμως! Η βία δεν είναι «ιδιωτική» υπόθεση, ούτε πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο κι αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει σίγουρα πολύ κοντά μας.

Όσο βαθιά ριζωμένο κι αν είναι αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, εν τούτοις δεν είναι άλυτο. Όπως γνωρίζουμε η βία, και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή, δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, κοινωνικών τάξεων ή θρησκειών.

Μπορεί να εκδηλωθεί παντού επειδή συνδέεται με λανθασμένους τρόπους και στάσεις ζωής. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η ρίζα αντιμετώπισής της, ο σπόρος της πρόληψης που θα πρέπει να καλλιεργήσουμε.

Η βία σε βάρος της γυναίκας μπορεί να εξαλειφθεί με μια στάση ζωής πολύ διαφορετικής από τη σημερινή! Ένας τρόπος ζωής που δεν διαχωρίζει τον άνδρα (ως ανώτερο) από τη γυναίκα, όπως δε διαχωρίζει τον πλούσιο από τον φτωχό, τον δυνατό από τον αδύναμο, τον Άγιο από τον αμαρτωλό. Μια στάση ζωής που κατανοεί, «σκεπάζει», συν-χωρεί και πάνω από όλα αγαπά! Αγαπά με μια αγάπη σαν αυτή που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος. Μια αγάπη που έχει μακροθυμία και καλοσύνη… μετέχει στη χαρά του άλλου, εμπιστεύεται, ελπίζει, δεν υπερηφανεύεται ούτε χαίρεται με την αδικία.

Πώς επιτυγχάνεται όμως μια τέτοια αγάπη, που πάντα αληθεύει; Μα μόνο με την καλλιέργεια του εαυτού μας, με την καλλιέργεια της πραγματικής αυτογνωσίας, με την προσπάθεια να δούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους μέσα από τα μάτια του Χριστού μας. Φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να Τον μιμηθούμε. Βγαίνοντας από στερεοτυπικές βεβαιότητες για να συναντηθούμε στην πληρότητα της φροντίδας και της αγάπης. Της αγάπης του πλησίον. Έτσι θα δούμε σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε γυναίκα το δικαίωμα να μην βιάζεται, να μην κακοποιείται, να μην παρενοχλείται,  ως εικόνα του Θεού! Πλασμένη μόνο από αγάπη!

Ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε πει: «όσο το σκέφτομαι, τόσο συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τέχνη από το να αγαπάς τους ανθρώπους.»

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να γίνουμε καλλιτέχνες αγαπώντας και φροντίζοντας κάθε Του δημιούργημα όπως τον εαυτό μας.