Ο Μακαριώτατος με τους Ιερείς νεότητος

2022242Με τους Ιερείς νεότητος των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής συναντήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

“Μέσα από τους κόπους μας να μπορούμε να σκορπίζουμε το πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας μας” τόνισε Μακαριώτατος και ευχαρίστησε τους κληρικούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ευχόμενος δύναμη, υπομονή και υγεία. Πρόσθεσε, επίσης, πως “είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε υποδομές μέσα απ’ το ενοριακό έργο με στόχο όλοι να οικοδομούνται μέσα από αυτό”. Μίλησε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως η ανεργία και κάλεσε τους Ιερείς να εκφράζουν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους. Αναφέρθηκε στους τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στους νέους και ζήτησε από τα στελέχη νεότητας να είναι ειλικρινή και να αναγνωρίζουν το δίκιο των νέων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε μέσα από τους κόπους και τις υποδομές να σκορπίζεται το πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βενετσιάνος στον χαιρετισμό του ανέφερε:

[fancygallery id=”19″ album=”101″]

Μακαριώτατε Πατέρα μας και Ποιμενάρχα μας, σεβαστοί και αγαπητοί Πατέρες,

Με ιδιαίτερη χαρά το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας υποδέχεται σήμερα εσάς, τον πνευματικό πατέρα μας και οδηγό, και τους Ιερείς νεότητος των ενοριών μας, τους κληρικούς μας που με αγάπη και υπομονή, βρίσκονται ανάμεσα στους νέους της εποχής μας, προσφέροντας τη διάθεση όχι αναγκαστικά να διδάξουν αλλά πρώτα από όλα να ακούσουν τους νέους μας, να συνοδοιπορήσουν μαζί τους, να κατανοήσουν τους προβληματισμούς και την αγωνία τους. Κι έτσι να πάρουν αφορμή για σπορά, για παρέες και διάλογο, για την κατήχηση που οδηγεί όχι στις ενοχές αλλά στη λύτρωση, για δημιουργικές δραστηριότητες με κέντρο τις ανθρώπινες σχέσεις. Είχα την εξαιρετική ευτυχία να επισκεφθώ μέχρι τώρα αρκετές από τις αρχιερατικές περιφέρειές μας, να συζητήσω και να συνεργασθώ με τους περισσότερους από τους Ιερείς μας και να διαπιστώσω με χαρά τη διάθεση και τον αγώνα τους για να υπάρξει και να επιβιώσει –κάτω από πολύ δύσκολες ενίοτε συνθήκες- το έργο της νεότητος.

28012014_sinan_1Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, οι νέοι μας σήμερα δεν είναι απογοητευμένοι με το χθες αλλά με το αύριο, κουράζονται στη σκέψη και μόνο ότι το μέλλον είναι δικό τους. Νιώθουν εφιαλτικά πως δεν υπάρχει διέξοδος και προοπτική.

Όμως εμείς ξέρουμε πως υπάρχει σωτηρία, γιατί ξέρουμε πως υπάρχει Σωτήρας, ο Χριστός που λυτρώνει. Και γι’ αυτό καλούμεθα να φανερώσουμε στα παιδιά και τους νέους –στους σύγχρονους καιρούς μας και με σύγχρονα μέσα- την Εκκλησία της χαράς και όχι της μιζέριας, που δεν εκφράζει λόγο τιμωρίας, αλλά λόγο σωτηρίας, που διασώζει το πρόσωπο, την ανθρωπιά, τη ζεστασιά της επικοινωνίας, που προβάλλει μια άλλη στάση ζωής, ιδανικά και αξίες. Κι έτσι να νιώσουν τα παιδιά και οι νέοι πως όλα είναι δικά τους –ενορία, κατασκήνωση, κατηχητικό, Πνευματικό Κέντρο, δραστηριότητες, πως συμμετέχουν, με δικαίωμα και ευθύνη.

Γι’ αυτό και η σημερινή μας συνάντηση επαναβεβαιώνει την αγωνιστική μας διάθεση, υπογραμμίζει την κοινή μας προσπάθεια, ξαναζωντανεύει το όραμα της διακονίας και της προσφοράς. «Είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου», μας βεβαιώνει η σοφή ασκητική γραμματεία. Είχαμε ανάγκη τη σημερινή συνάντηση –και άλλες παρόμοιες- καθώς έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλο, να μοιραστούμε την αγωνία μας ακόμα και τα λάθη μας, που μας κάνουν προσεκτικότερους. Για να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και συνεπέστεροι στην αποστολή μας –αλίμονο τη στιγμή που θα αρκεστούμε στην ψευδεπίγραφη αυτάρκειά μας.

Μακαριώτατε,

Στους Ιερείς νεότητος έχετε εμπιστευθεί την πιο σημαντική, ευαίσθητη και δύσκολη διακονία. Αυτό σημαίνει ότι τους εκτιμάτε και τους υπολογίζετε. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι καθημερινά προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της μεγάλης τιμής, να σας δίνουμε διαρκώς χαρά καθώς μαθαίνετε τα νέα των ενοριών μας, ενώ ηχεί στα αυτιά μας και στην καρδιά μας αδιάλειπτα η φωνή του Κυρίου: «βόσκε τα αρνία, ποίμαινε τα πρόβατά μου».

Ζητούμε την πατρική ευχή σας και τη θερμή προσευχή σας. Κατανόηση για τις ελλείψεις μας. Στήριγμα στις προσπάθειες μας. Προφανώς και δεν είναι όλα μια χαρά. Χρειαζόμαστε γενναία αυτοκριτική, βελτίωση συνεχή, να διορθώσουμε και να διορθωθούμε, αφού η μεταμόρφωση του κόσμου –την οποία οραματιζόμαστε-ξεκινά από τη μεταμόρφωση τη δική μας.

Στην εποχή της κρίσης και της μαζοποίησης, αντλούμε δύναμη από τη σοφία και τη γαλήνη του χαρακτήρα σας, γινόμαστε καλύτεροι χάρη στη διαρκή φροντίδα σας για την ανανέωση και την επιμόρφωσή μας, μαθαίνουμε –με κόπο- να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προχωρούμε στηριγμένοι στη χάρη Του Θεού.