«Οικογένεια και σχολείο όταν (δεν) συνεργάζονται»

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, διοργανώθηκε απογευματινή εκδήλωση από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, με θέμα:

«Ανάμεσα στον γονιό και τον εκπαιδευτικό:

Οικογένεια και σχολείο όταν (δεν) συνεργάζονται»

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος με θέμα: «Ονειρεύομαι ένα σχολείο», ο κος Γιώργος Κίσσας, Δρ Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπευτής με θέμα: «Πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Κοινοί τόποι θεσμών και ρόλων», ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσυγκελλεύων Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης με θέμα: «Ένα αλλιώτικο Απουσιολόγιο» και η κα Σμαράγδα Ματθαίου, Ψυχολόγος – Φιλόλογος με θέμα: «Σχολείο – Οικογένεια: Μια αγκαλιά για το παιδί (Οι αρχές μιας εποικοδομητικής συνεργασίας)». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο συνεργάτης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας κος Σωτήριος Κόλλιας, Δρ Θεολογίας, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος.

Οι εισηγητές εξέθεσαν από την πλούσια εκπαιδευτική τους εμπειρία πολλά περιστατικά και παραδείγματα που καταδεικνύουν την έλλειψη αναγνώρισης προς την εκπαιδευτική προσφορά των διδασκάλων αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα που επενεργούν στην ψυχοσύνθεση του μαθητή – παιδιού, όταν υπάρχει από την πλευρά των διδασκόντων ειλικρινές ενδιαφέρον και σεβασμός στην προσωπικότητά του. Τονίστηκε  επίσης, ότι δεν θα πρέπει να απαξιώνεται το έργο του εκπαιδευτικού, ώστε να καλλιεργούνται ευνοϊκές και γόνιμες συνθήκες στην επίτευξη της παιδαγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα, ο γονέας, ο οποίος επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του θα είναι καλό να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του εκπαιδευτικού και όχι τροχοπέδη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

Ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς προς τους ομιλητές, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους σχετικά με  την σημερινή κατάσταση του εκπαιδευτικού μας συστήματος καθώς και τους τρόπους που θα διαμορφωθούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Θερμές ευχαριστίες επιθυμούμε να απευθύνουμε στον Αιδεσ. Πρεσβύτερο π. Ζήση Κτενίδη, συνεργάτη του Πολιτιστικού Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξή του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.