Να συστρατευθούμε για ένα σχολείο που καλλιεργείται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η κατανόηση κάθε ανθρώπου

ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠӔύ œЅщ͏ ӔϠЁхʊˇӉ CɏӠӉ˅ɏӠԇӠӉ‰ԁ͉ąɏՠӗϋǠÉ`ԇ͠UщMǠŏєǠԙ͠ԑə͠Ʌсїٍ---ӔǍ ӕׅͅɁ ϠQ׉ŐɓʏЏӠ‘BŕӅ  ąʁ(10) ŊЁɄŕԉʏӕ(ʋǑɊϕӠʁɠˁɊϕ) ЏՠǠБϓ֏с ԏՓ Ӕ`ӗϋʼn`ʁɠЁͅMHNYMA
ΤOY ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ KAI ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Aθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητοί μου,

Ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους διανοητές υποστηρίζει: «Διαρκώς εκπλήσσομαι από το πόσο υπάκουα οι άνθρωποι δέχονται δικαιολογίες, που αρχίζουν με τις λέξεις ‘ο υπολογιστής δείχνει…’ ή ‘ο υπολογιστής αποφάσισε…’»1.
Το τίμημα της «υπακοής» αυτής είναι πολύ μεγάλο. Ο άνθρωπος βιώνει την «τυραννία» του τεχνολογικού πολιτισμού. «Ενός πολιτισμού χωρίς ηθικές βάσεις»2.

Στον πολιτισμό αυτό, το σχολείο δεν έχει θέση και ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε ένα ειδικό τεχνολόγο της μάθησης. Ίσως για το λόγο αυτό η αξία της Παιδείας ως αγαθού και ο ρόλος του εκπαιδευτικού-παιδαγωγού υποτιμάται τόσο πολύ στις ημέρες μας.

Όμως ήδη η «Σοφία φωνάζει δυνατά στους δρόμους και τις πλατείες. Στα πολύβουα σταυροδρόμια κραυγάζει. στις πύλες της πολιτείας στέλνει τα μηνύματά της:… ως πότε οι χλευαστές θα ευχαριστιούνται να χλευάζουν και οι αστόχαστοι τη γνώση θα μισούν;»3

«Χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες που δεν είναι άσχετες με την ανατροπή στεγανών ή την απαγκίστρωση από τυπολατρίες»4.

Χρειάζεται να αντισταθείτε με την ενότητα, την ελπίδα και την πίστη, με τον καθημερινό σας αγώνα να μη χαθεί η σοφία στην πληθώρα της γνώσης ή η γνώση στην πληθώρα των πληροφοριών. Χρειάζεται να συστρατευθούμε στην προσπάθειά σας για ένα σχολείο που καλλιεργείται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η κατανόηση κάθε ανθρώπου. Για ένα σχολείο προσβάσιμο σε όλους.

Καλή και ευλογημένη χρονιά

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 + Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

 

 

1 Ν.Postman, Τεχνοπώλιο. Η υποταγή του πολιτισμού στην τεχνολογία, μτφρ Κ.Μεταξά, εκδ.Καστανιώτης, σελ. 99
2 Ν.Postman, Τεχνοπώλιο,σελ 16
3 Παροιμ 1.20-22
4 Κυρ.Χαραλαμπίδη: «Αιγιαλούσης επίσκεψις»