Νέο βιβλίο «Ζωή μέσα στο φως: Το Μυστήριο του βαπτίσματος»

Το  Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχώρησε στη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου «Ζωή μέσα στο φως: Το Μυστήριο του βαπτίσματος», το οποίο αποτελεί πολύτιμο και ουσιαστικό εφόδιο για Ιερείς, κατηχητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στις 94 σελίδες του περιλαμβάνονται τα εξής κεφάλαια από τους ακόλουθους συγγραφείς:

  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Α. Καλλιγέρης : Ο δρόμος που «χάνεται» στο Φως: Το Μυστήριο του Βαπτίσματος στον σύγχρονο κόσμο
  • Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος : Το Βάπτισμα, δεύτερη γέννηση του ανθρώπου, Τα στοιχεία του Μυστηρίου και ο πνευματικός συμβολισμός τους
  • Μαρία Ξηρουχάκη : Προσμένοντας τη γέννηση ενός παιδιού

Αναφέρει ο πρόλογος του βιβλίου:

«Χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες που δεν είναι άσχετες με την ανατροπή στεγανών ή την απαγκίστρωση από τυπολατρίες…» (Κυρ. Χαραλαμπίδη, Αιγιαλούσης επίσκεψις, εκδ. Άγρα, 2003) .

Τι χρειάζεται ακόμα ένα βιβλίο για το Μυστήριο του Βαπτίσματος; Τι μπορεί να προσθέσει; Τι καινούριο έχει να πει; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς η απάντηση είναι, ως προς τη θεολογία του Μυστηρίου και την ανάλυσή της από τους νεότερους Θεολόγους: «Τίποτα»!

Ο Ποιητής όμως μας θυμίζει ότι οι διεργασίες, που συνομιλούν με τον άνθρωπο και τις αναζητήσεις του και αναμοχλεύουν τα έγκατα της ψυχής του, δεν παύουν ποτέ. Είναι διαχρονικές. Σαν ποτάμι κυλούν, που ψάχνει να βρει τις εκβολές του αναζητώντας απαντήσεις και ορίζοντα.

Διαφορετικά, ό,τι ομορφότερο μας έχουν κληροδοτήσει οι Άγιοί μας μετατρέπονται σε στεγανά που στοχεύουν να κρατήσουν ασφαλή, αλλά με εγκλεισμό όμως τον άνθρωπο. Ο εγκλωβισμός ωστόσο στοίχισε ακριβά, διότι χάσαμε την προοπτική της Ανάστασης.

Ο φόβος συγκλονίζει τα μύχια της ύπαρξής μας. Η αναμονή των εσχάτων έχασε τον ερωτικό χαρακτήρα της αναμονής και μετατράπηκε σε σενάριο καταστροφολογίας. Το τέλος δεν είναι η αρχή. Δεν αισθανόμαστε τον Θεό ως Νυμφίο ούτε ως Πατέρα αλλά, και πάλι, ως άτεγκτο δικαστή.

Η Βάπτισή μας δεν αποτελεί το προσωπικό μας Πάσχα. Η ζωή μας δεν τρέφεται απ’ αυτό και δεν αισθανόμαστε ότι αποκτήσαμε καινή ζωή. Δεν είναι παράξενο που το Μυστήριο της Βάπτισης αλλά και του Γάμου μεταμορφώθηκαν από εκκλησιαστική δημόσια τελετή σε ιδιωτική, ενός «διαβατήριου εθίμου» με ιδιαίτερο «τυπικό».

Επομένως, έστω και αν όλα έχουν ειπωθεί, οι διεργασίες δεν σταμάτησαν να συμβαίνουν, ειδικά στην εποχή μας που ο άνθρωπος επιλέγει όποτε θέλει μια νέα ταυτότητα και δημιουργεί τη δική του προσωπική ιστορία. Η τυπολατρία έχει μητέρα την απουσία της κοινότητας και την άγνοια των θεολογικών κριτηρίων, που ζυμώνονται στην ένταση της Ιστορίας.

Η επιδίωξη του μικρού βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι να αναμοχλεύσει τον διάλογο της Θεολογίας με κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα τον πιστό.

Να προσφέρει μια διαφορετική οπτική σε όσα συμβαίνουν και να υποδείξει τον ορίζοντα, που είναι η Εκκλησία μας και η διδασκαλία της. Δεν προσφέρει απαντήσεις, μόνο κριτήρια. Οι απαντήσεις γεννιούνται στην πάλη των ερωτημάτων με την αναζήτηση του νοήματος.

Εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε, χρησιμοποιώντας τα κείμενα των Αγίων και των νεότερων Θεολόγων μας, ότι το Βάπτισμα είναι μια πύλη που οδηγεί σε μια καινούρια, ολοφώτεινη, Αναστάσιμη- παρά τα πηχτά σκοτάδια του κόσμου μας- ζωή.

Το βιβλίο «Ζωή μέσα στο φως: Το Μυστήριο του βαπτίσματος» διατίθεται στο  Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (τηλ. 2130184431).