Με τα Στελέχη νεότητος της ΙΕ΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄, η συνάντηση διαλόγου και συμπροβληματισμού Ιερέων και Στελεχών Νεότητος της 15ης (ΙΕ΄) Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Συμεών, ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος – Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφερείας – Πρωτ. Ευθύμιος Κερμελής, ο Γραμματέας της Περιφερείας – Πρεσβ. Αλέξανδρος Παπαποστόλου, καθώς και 70 στελέχη Νεότητος μαζί με τους υπεύθυνους Ιερείς από τις ενορίες των Ιερών Ναών Αγίων Αναργύρων, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίας Μαρίνας, Αγίας Μαύρας, Αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής και Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.
Ο π. Συμεών Βενετσιάνος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρισταμένους μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου. Επεσήμανε ότι η συνάντηση αποτελεί μία ευκαιρία να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. έχει ως βασικό σκοπό του να υπηρετεί και να διακονεί τις ενορίες.
Ο λόγος δόθηκε έπειτα σε δύο από τους Κατηχητές, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, αναφορικά με τον ρόλο της σύγχρονης Κατήχησης, αλλά και τη σχέση του Κατηχητή με την ενορία και το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.
Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, κ. Συμεών, συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν, παρατήρησε ότι η αγάπη για τον Χριστό είναι το ζητούμενο, σε μία εποχή που αναζητά νόημα ζωής. Στην πορεία αυτής της αναζήτησης καλούμαστε να δείξουμε στους αδελφούς μας πού βρίσκεται το Ύδωρ το Ζων. Να κάνουμε προτάσεις ζωής, υπερβαίνοντας τους νόμους, τις προκαταλήψεις, τις φοβίες, όπως ακριβώς και η Σαμαρείτις Φωτεινή. Γιατί τα παιδιά μας έχουν «ανοιχτωσιά» και όχι τις αγκυλώσεις των μεγαλυτέρων, γι΄ αυτό και δεν διστάζουν να ρωτήσουν ή να εκφράσουν σκέψεις που οι μεγάλοι δεν τολμούν.
Επίσης τονίστηκε ότι η δυνατότητα Κατήχησης δεν περιορίζεται στο μάθημα. Μπορεί να γίνει παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Βρισκόμαστε στην εποχή της αυθεντικής Κατήχησης, αυτής του Καλού Ποιμένος. Καλύτερος Κατηχητής από τον ίδιο τον Χριστό δεν πρόκειται να υπάρξει!
Εξάλλου η Κατήχηση είναι παράδειγμα αγάπης και αθλητισμού, γιατί η αγάπη είναι άθλος. Προέτρεψε να αγαπήσουμε, να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, να εμπνεύσουμε την αγάπη για τον αγώνα της ζωής.
Αναρωτήθηκε: «Είμαστε για τους άλλους Υιοί της Αναστάσεως; Πόσο «ελκυστικοί» είναι οι Ιερείς μας, οι νεωκόροι, οι Επίτροποι, οι εκκλησιαζόμενοι για αυτούς που βρίσκονται «εκτός»Εκκλησίας;».
Ο εκκοσμικευμένος κόσμος αναζητάει να βρει «καθαρό νερό». Γι΄ αυτό οφείλουμε να καλλιεργούμε τον ενθουσιασμό όντας οι τυχεροί, εφόσον ο Χριστός μάς κάνει τη Χάρη να μιλάμε γι΄ Αυτόν!
Στη συνέχεια απαντήθηκαν ερωτήματα των παρευρισκομένων Κατηχητών. Πάνω σε αυτά ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, αναφέρθηκε στην ανάγκη των σύγχρονων παιδιών και νέων να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα, π.χ. αθλητική. Εμείς οφείλομε να καλλιεργήσουμε αυτό το αίτημα της εποχής ανοίγοντας τις ενορίες στους ενορίτες. Και ακόμη περισσότερο να δοθεί έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών στα ενοριακές δράσεις, π.χ. δράσεις φιλοπτώχου, ερανικής, επισκέψεις σε Ιδρύματα κ.ά.
Η συνάντηση έκλεισε με ένα πλούσιο κέρασμα ευχαριστίας, το οποίο με αγάπη είχε επιμεληθεί ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος συνέβαλε καίρια στην όλη διοργάνωση της φιλοξενίας, με την συμβολή και του Πρωτ. Κωνσταντίνου Πετάση, Ιερέα Νεότητος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.
Όλοι οι συμμετέχοντες ομολογουμένως παρατήρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν μία πολύ όμορφη ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, να ωφεληθούν από τις απόψεις των αδελφών και να ξεδιπλώσουν το όραμά τους για την Εκκλησία, που διακονεί και κατηχεί.