Κοντά στους πρόσφυγες

ΟΙ ΙΕΡΟΠΑΙΔΕΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ  ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΔΑΦΝΗΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι νέοι του Νεανικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης μαζί με τον υπεύθυνο ιερέα π. Μάξιμο Μητράρα και τον πρόεδρο του Ε.Φ.Τ. π. Αντώνιο Φράγκο που θα τους μείνει αξέχαστη.

Πραγματοποίησαν εξόρμηση αγάπης στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά την Κυριακή 27 Μαρτίου.

Τις προηγούμενες ημέρες όλοι οι ενορίτες και μη, στο κάλεσμα του π. Μάξιμου έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους γι ́αυτούς τους ξεριζωμένους από την πατρίδα τους ανθρώπους, φέρνοντας προϊόντα όπως κονσέρβες, κρουασάν, είδη υγιεινής, χαρτομάντηλα, εμφιαλωμένο νερό, σαμπουάν, αφρόλουτρα κ.λ.π. πράγματα απαραίτητα για έναν άνθρωπο που αυτή τη στιγμή ζει κυριολεκτικά στο δρόμο.

Όλα αυτά συγκεντρώθηκαν στο Ναό και με πολλή χαρά ξεκίνησαν, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, φορτώνοντας τα πράγματα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα με εθελοντές οδηγούς και κατευθύνθηκαν στον Πειραιά, όπου τα παρέδωσαν στους υπευθύνους συλλογής προϊόντων για τους πρόσφυγες. Στη συνέχεια πρόσφεραν το μεσημεριανό φαγητό, με την καθοδήγηση των υπευθύνων, στους πρόσφυγες.

Μια συγκλονιστική εμπειρία, ένα μάθημα για τα νέα παιδιά, βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους με τα παιδιά τους, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς και που από την μια στιγμή στην άλλη ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και από τα σπίτια τους και ξεκίνησαν μία Οδύσσεια ψάχνοντας απελπισμένα να βρουν καινούργια πατρίδα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν τα νέα παιδιά, από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα να διδαχθούν τον εθελοντισμό και να βιώσουν την συνεργασία.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από ανθρώπους εθελοντές που να αγαπούν τον άνθρωπο και να μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο τους με κανόνες, αλλά χωρίς προσδοκία οποιουδήποτε κέρδους. Το μόνο κέρδος που μπορεί να έχει ο εθελοντής είναι η χαρά που γεμίζει η καρδιά του όταν προσφέρει.

Όπως τόνισε ο π. Μάξιμος στα παιδιά ο εθελοντής δεν έχει όρια. Έχει μόνο αγάπη που ξεκινά από την καρδιά του και διαχέεται στον συνάνθρωπο χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το σημαντικότερο είναι να δει τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (Ματθ. 22, ­39). Και για να έχει αποτέλεσμα ο εθελοντισμός πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία. Εθελοντισμός και συνεργασία δύο δυνατές έννοιες που μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία τα νέα παιδιά διδάσκονται από την Εκκλησία μας, ώστε να είναι οι αυριανοί εθελοντές που με την δική τους προσφορά να απαλύνουν και να στηρίξουν τον ανθρώπινο πόνο των συνανθρώπων μας.

[fancygallery id=”40″ album=”291″]