Θεία Ευχαριστία: κάθε γιορτή μία μνήμη

6η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών 2016-2017

 Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Η κ. Μαστρομιχαλάκη Αγγελική, Δρ. Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας ανέπτυξε με πολύ ενδιαφέρον το θέμα:  «Θεία Ευχαριστία: κάθε γιορτή μία μνήμη». Ξεκίνησε την εισήγησή της παρουσιάζοντας στους Κατηχητές κάποιες «ψυχοπαιδαγωγικές» τεχνικές προσέγγισης των παιδιών (π.χ. διάλογος, παιχνίδι με αναγραμματισμένες λέξεις, «στάθμευση ιδεών», ανάλυση αγιογραφημένης Εικόνας), ώστε τα παιδιά να αισθανθούν οικεία με το θέμα της Θείας Ευχαριστίας ως Γιορτής, το οποίο θα αναπτυχθεί εν συνεχεία στην κατηχητική συντροφιά.

Κατά την ανάπτυξη, δόθηκε έμφαση στις έννοιες: Προσφορά στον Θεό, Προετοιμασία, Προσευχή, Αγάπη, Συμμετοχή καθώς και στην παρατήρηση ότι πρέπει να δίνουμε ρόλους στα παιδιά μες στο Ναό για να αποκτούν τη σχέση αγάπης και την προθυμία της συμμετοχής στη ζωή της Ενορίας.

Εξάλλου, η Ορθόδοξη οικογένεια και το Κατηχητικό βοηθούν τα παιδιά να στηριχθούν στο λατρευτικό βίωμα (π.χ. γονάτισμα σώματος και κατάνυξη ψυχής, το φως του καντηλιού, το μοσχοθυμίαμα), σε μία εποχή έκπτωσης αξιών και απαξίωσης θεσμών. Η σχέση των παιδιών με την Εκκλησία και τα Ιερά της Μυστήρια ήταν και θα είναι για πάντα το ασφαλές τους καταφύγιο. Και όπως για κάθε Χριστιανό, τα Ιερά Μυστήρια αποτελούν το θησαυρό που γεμίζει το νου με φως και την ψυχή με γαλήνη.

Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την ευαγγελική «Παραβολή των Καλεσμένων σε Δείπνο» ως έναυσμα για να μιλήσουμε στα παιδιά για το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η κ. Μαστρομιχαλάκη τόνισε ότι μέσα από αυτό το Μυστήριο υποδεχόμαστε τον Θεό, υποδεχόμαστε τα Δώρα Του, που μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα. Απολαμβάνουμε την αγαλλίαση της Αγάπης Του, όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι άνθρωποι. Το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι ό,τι πιο ιερό και άγιο έχουμε στη γη. Είναι το Σώμα Του και το Αίμα Του. Είναι ο ίδιος ο Χριστός!

Παράλληλα η κ. Μαστρομιχαλάκη σημείωσε ότι ως Κατηχητές καλούμαστε να προσφέρουμε στα σημερινά «παιδιά της οθόνης» «κάτι» πιο δυνατό από την οθόνη· στα σημερινά παιδιά που ζουν μες στη σιωπή και δεν εκφράζονται, να τους δώσουμε το λόγο. Όμως κι εμείς από τη μεριά μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διδάσκουμε σωστά τις Αλήθειες της Πίστεως στα παιδιά.

Τελειώνοντας την εισήγησή της η ομιλήτρια παρουσίασε στους συμμετέχοντες κάποιες σύγχρονες τεχνικές διδακτικής προσέγγισης και μεθοδολογίας του θέματος της Θείας Ευχαριστίας: α) μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα και την ποίηση, β) την επίσκεψη μέσα στον ιερό χώρο του Ναού, αλλά και σε μουσειακούς χώρους, γ) τις χειροτεχνίες, τις δράσεις, τη ζωγραφική, τα οποία ξεκουράζουν τα παιδιά, δ) τα παιχνίδια «ρόλων», ε) τη δημιουργία δικής μας ιστορίας με ήρωες τα ίδια τα παιδιά, στ) τη δημιουργία αφίσας, προσκλήσεις, αινίγματα σχετικά με το θέμα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με την κ. Μαστρομιχαλάκη και τον π. Συμεών Βενετσιάνο, Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., ο οποίος απάντησε ουσιαστικά στις θεολογικές απορίες των Κατηχητών.

Την προσεχή Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση: «Εξομολόγηση: Το ιερό Μυστήριο της συμφιλίωσης και της καταλλαγής» από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Χριστοδούλου, Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητας Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού.

[fancygallery id=”45″ album=”345″]