Η ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η έβδομη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας: χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας.
Ο Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ι.Α.Α., ανέπτυξε το θέμα «Σχεδιασμός προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους – Η λογική δημιουργίας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας ή άλλων ποιμαντικών δομών για νέους». Ο π. Συμεών Βενετσιάνος αναφέρθηκε καταρχήν στην αναγκαιότητα ύπαρξης επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους Ιερείς ενώ υπογράμμισε κυρίως το γεγονός ότι η ποιμαντική της νεότητας είναι επιτακτική στις μέρες μας. Αναφέρθηκε στην έννοια της κατήχησης των νέων και επεσήμανε τρόπους κατήχησής τους.
Στη συνέχεια ο Αιδεσ. πρωτ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Ιερέας Νεότητας στον Ι.Ν.Αγ. Σοφίας Ψυχικού, παρουσίασε τις νεανικές δράσεις που υλοποιούνται στην ενορία του, δίνοντας έμφαση στα προγράμματα βυζαντικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής αγιογραφίας. Μέσω αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά διαδραστικά να έρθουν σε επαφή με τους βυζαντινούς ναούς και την αγιογραφία και να μάθουν πώς φτιάχνεται τόσο ένας βυζαντινός ναός όσο και μια αγιογραφία. Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλα προγράμματα όπως η «Κατασκήνωση στην πόλη», «Τσικνοπέμπτη με τους νέους», «Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα συσσίτια της ενορίας».
Η έβδομη θεματική ενότητα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Πανοσ. Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, Προϊστάμενου του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ψυχικού, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του παρουσίασε τις νεανικές δράσεις της ενορίας του. Ο π. Μιχαήλ αναφέρθηκε στο ενοριακό φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας, στα μαθήματα τοπικής ιστορίας μέσω αγιογραφιών και τόνισε ως εξαιρετικής σημασίας τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τους διευθυντές των σχολείων της ενορίας του. Είναι δε χαρακτηριστικό πως, λόγω αυτής της συνεργασίας, του ζητήθηκε κάποια στιγμή από τους μαθητές του σχολείου να τους συνοδέψει και ο ίδιος στην ετήσια σχολική εκδρομή τους.
Η θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Αιδεσ. Πρωτ. Δημητρίου Κρασσά, Ιερέα Νεότητας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνοικ. Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος παρουσίασε στους Ιερείς το πρόγραμμα «Υποδειγματική Θεία Λειτουργία για μαθητές δημοτικού-γυμνασίου- λυκείου» που τελείται στο σολέα του Ιερού Ναού, με μέτωπο προς το λαό, ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν πλήρη εικόνα των τελουμένων.
Η επόμενη θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 με εισηγητή τον κ. Μάριο Κουκουνάρα – Λιάγκη, Επικ. Καθ. Θεολογικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η θρησκευτικότητα των παιδιών και των εφήβων σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους».