Η ποιμαντική μέριμνα του Γάμου και της Οικογένειας

Ημερίδα Εργασίας με θέμα «Η ποιμαντική μέριμνα του Γάμου και της Οικογένειας» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου, από την Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η εν λόγω ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο χάραξης μιας στρατηγικής της ποιμαντικής διακονίας της οικογένειας των Ενοριών μας. Μορφές της στρατηγικής αυτής ήδη εφαρμόζονται από αρκετούς Ιερείς.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στο χώρο της οικογένειας είναι ταχύτατες, σύνθετες και εξειδικευμένες. Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί, αρχικά, την ανταλλαγή των γνώσεων και των εμπειριών των κληρικών στελεχών της Εκκλησίας μας, ώστε να συνθέσουμε αποτελεσματικά όσα ήδη γνωρίζουμε. Επιπλέον, επιβάλλει την ανίχνευση αυτών των νέων αναγκών, τη σπουδή τους και το διάλογο για τις συνέπειες που προκαλούν στο χώρο της οικογένειας.
Δεδομένου ότι το βασικό πεδίο άσκησης της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας μας είναι η Ενορία, η ενημέρωση και η συμπόρευση με τους Ιερείς των ενοριών μας θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική.
Στην Ημερίδα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

  • «Προβληματισμοί, Διαπιστώσεις και προτάσεις των Αρχιερατικών Επιτρόπων των Περιφερειών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.
  • «Προβληματισμοί για την ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας στην ενορία» Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας.
  • «Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Διακονία»: Αποτίμηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για γονείς 2002-2014», κα Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος στο Ίδρυμα «Διακονία».
  • «Σκέψεις και προβληματισμοί των νέων ανθρώπων αναφορικά με το γάμο και την οικογένεια», κα Αναστασία Τσουμενή, Κοινωνική Λειτουργός, Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας.
  • «Απολογισμός – συμπεράσματα – προτάσεις – σχέδιο δράσης», Πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας.

 

[fancygallery id=”30″ album=”123″]