«Ηθικά διλήμματα στη σύγχρονη βιοτεχνολογία»

 

 

Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε.

Ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Κοσμήτορας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  εισηγήθηκε το θέμα: «Ηθικά διλήμματα στη σύγχρονη βιοτεχνολογία».

Ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι η Βιοηθική είναι αναγκαστικός καρπός της έντονης και ηθικά ανεξέλεγκτης δραστηριότητας της ιατρικής επιστήμης που με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπόσχεται, και εν μέρει πραγματοποιεί, την αλλαγή βασικών ιατρικών δεδομένων, που από τη μια πλευρά γεμίζουν ελπίδες για την υπέρβαση της ασθένειας και της φθοράς και από την άλλη «τρομοκρατούν» άτομα και κοινωνίες για όσα αρνητικά μπορούν να επιφέρουν.

Η Ιατρική δεν αποσκοπεί πλέον στη διερεύνηση των μυστικών ή και τη θεραπεία των αδυναμιών της ζωής, αλλά στη σκόπιμη δημιουργική παρέμβαση, παρέχοντας το δικαίωμα σε κάποιους να κάνουν λόγο και για θρησκευτικές φιλοδοξίες της Ιατρικής.

Από αυτή την άποψη η Βιοηθική αποτελεί μέσο αντιμετώπισης των απειλών από τις αυθαιρεσίες της σύγχρονης Βιοϊατρικής και της πιθανής άλογης, και γι΄ αυτό καταστροφικής  χρήσης των ευρημάτων της.

Κάποια από τα καίρια θέματα που ανέπτυξε ο Καθηγητής απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσαν οι συμμετέχοντες ήταν: η μετάδοση της ζωής ως καρπός θείας και ανθρώπινης συνέργειας, ο θάνατος ως ανθρώπινη επιλογή και η κατά Χριστόν ζωή ως υπέρβαση του θανάτου, η παρεμπόδιση της ζωής και η άρνηση της τεκνογονίας, η ευγονική, η φυσική και τεχνητή συνέχιση της ζωής, η εμπορικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ζωής και του θανάτου και τέλος ομίλησε για την βιοηθική της αγάπης.

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, η εισήγηση της κ. Μαρίας Ξηρουχάκη (Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών),  με θέμα: «Φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και εκφοβισμού».