Εντυπώσεις από την εκδρομή στην Κύπρο

Γεμάτοι χαρά και ευλογία επιστρέψαμε την Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας στο νησί της Κύπρου, η οποία ανοίγει απλόχερα την αγκαλιά της στους επισκέπτες ώστε να ανακαλύψουν την όμορφη φύση της, την βαθιά σχέση της με τη θρησκεία, την πλούσια αλλά και πονεμένη ιστορία της.

Η πρώτη στάση του ταξιδιού αλλά και η πόλη όπου μέναμε: η Λεμεσός. Τις πέντε μέρες της διαμονής μας, απολαύσαμε τη θέα της αμμώδους παραλίας της Λεμεσού, που ήταν πάντα ζωντανή από τις οικογένειες και τις παρέες .Αφού εγκατασταθήκαμε μας περίμενε ένα όμορφο καλωσόρισμα του Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Η επόμενη μέρα έμελλε να προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και να μας υπενθυμίσει την αιματοβαμμένη ιστορία του νησιού και τους διαρκείς ηρωικούς αγώνες για την πολυπόθητη ανεξαρτησία. Δέος προξενεί στον επισκέπτη η ατελείωτη σειρά από μνήματα στρατιωτών του 1974 και προγενέστερων αγώνων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Ακολούθησε η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, εντός των φυλακών της Λευκωσίας, καθώς και στο Μουσείο Αγώνος του 1955 που ζωντάνεψε στα μάτια μας τους ηρωικούς αγώνες της ΕΟΚΑ, τις φυλακίσεις και τις αδίστακτες εκτελέσεις. Δύσκολα συγκρατεί κανείς τα δάκρυα στη φρικτή  θέα της αγχόνης και αναλογιζόμενος το μεγαλείο και την αυτοθυσία των νέων αυτών ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο. Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους. Η μέρα συνεχίστηκε με την περιήγηση μας στο κέντρο της Λευκωσίας, Εντύπωση μας έκανε το σημείο όπου απότομα διακόπτεται η ζωντάνια της κεντρικής οδού από το φυλάκιο που διαχωρίζει την πόλη από το κατεχόμενο τμήμα της. Στο γυρισμό προς τη Λεμεσό προσκυνήσαμε στην Ι.Μ. Αγίου Ηρακλειδίου όπου βρίσκεται το σπήλαιο με τον τάφο του αγίου καθώς και τα λείψανά του.

Η μέρα της εθνικής εορτής μας βρήκε στην όμορφη Πάφο. Επισκεφτήκαμε την Ι.Μ. του Αγίου Νεοφύτου, ένα μοναστήρι με υπέροχη φυσική ομορφιά όπου δεσπόζει η αξιοθαύμαστη εγκλείστρα στην οποία ασκήτευε ο άγιος. Έπειτα, παρακολουθήσαμε την περήφανη παρέλαση των μαθητών μπροστά από τα ιστορικά σχολεία της Πάφου. Στη συνέχεια, είχαμε την τιμή να μας παραθέσει γεύμα ο Πανιερότατος  Μητροπολίτης Πάφου κ Γεώργιος στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο St. George. Επισκεφθήκαμε ακόμη τη στήλη όπου μαστιγώθηκε ο Aπόστολος Παύλος αλλά και την κατακόμβη της Αγίας Σολομονής. Η ολοήμερη εκδρομή στην Πάφο ολοκληρώθηκε με μια όμορφη βόλτα στο γραφικό λιμάνι της.

Την επόμενη ημέρα απολαύσαμε την ορεινή ομορφιά της Κύπρου καθώς ανεβήκαμε στο όρος Τρόοδος  και επισκεφθήκαμε σημαντικά προσκυνήματα. Αρχικά, φτάσαμε στην Ι. Μ. της Παναγίας του Κύκκου όπου προσκυνήσαμε τη θαυματουργική εικόνα, και ανεβήκαμε στο λεγόμενο Θρονί της Παναγίας και τον τάφο του  αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Επισκεφθήκαμε ακόμη την Ι.Μ. Παναγίας της Τροοδίτισσας. Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο χωριό Όμοδος όπου βρίσκεται ο Ι. Ν.  Τιμίου Σταυρού. Εκεί βρίσκεται ένα συγκινητικό προσκύνημα, αυτό της Αγίας Κάνναβης, του σχοινιού δηλαδή με το οποίο έδεσαν τον Χριστό επάνω στο σταυρό. Πρόκειται για ένα συγκινητικό προσκύνημα ιδιαίτερης βαρύτητας για έναν χριστιανό. Το βράδυ συμμετείχαμε σε μια όμορφη αγρυπνία στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Την τελευταία μέρα που είχαμε στο νησί επισκεφθήκαμε την Μονή Μαχαιρά και προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας Μαχαιριώτισσας. Εκεί μας υποδέχτηκαν εγκάρδια οι μοναχοί και ο ηγούμενος που μας μίλησε με πολλή αγάπη. Κοντά στο μοναστήρι, σε μια δύσβατη τοποθεσία του Μαχαιρά βρίσκεται το κρησφύγετο του Κύπριου ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, που έγινε και ό τόπος του ηρωικού του θανάτου. Αντικρίζοντας τη μικρή σπηλιά αναλογίζεται κανείς τον υπεράνθρωπο αγώνα αυτού του ήρωα που μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και όταν ήταν εντελώς μόνος δεν παραδόθηκε. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η πόλη της Λάρνακας και το προσκύνημα στον Ι. Ν. Αγίου Λαζάρου, έναν  πραγματικά εντυπωσιακό ναό που λειτουργεί ως μάρτυρας της βαθιάς ιστορίας της Κύπρου. Η σύμμειξη στοιχείων στην αρχιτεκτονική του ναού φανερώνει το πέρασμα της τουρκοκρατίας και της φραγκοκρατίας στο νησί. Το ταξίδι στην Κύπρο  ολοκληρώθηκε  με το ηλιοβασίλεμα στην όμορφη  παραλία της Λάρνακας με τις εντυπωσιακές Φοινικούδες που σφύζει από ζωή.

Η εκδρομή αυτή στην Κύπρο θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Υπήρξε για όλους εμάς που συμμετείχαμε ένα μεγάλο προσκύνημα, σε ευλογημένα μέρη ενώ ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουμε ζωντανά την ιστορία του νησιού καθώς πληροφορίες που ενδεχομένως είχαμε ακούσει έγιναν βίωμα για εμάς μέσα από τις περιγραφές των ανθρώπων και τις μαρτυρίες των τόπων. Όλα αυτά συντελέστηκαν σε ένα πλαίσιο όμορφης παρέας, όλων των ηλικιών όπου κάθε στιγμή κυριαρχούσε το χαμόγελο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας καθώς και τον ξεναγό μας κ. Χριστοφόρου για την άρτια οργάνωση και την υπέροχη αυτή ευκαιρία που μας έδωσαν.

Mαίρη Βενετσανοπούλου