Εκδηλώσεις της Ιερά Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ

Εκδηλώσεις της Ιερά Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ

 

Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών που συμμετέχουν, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, άρχισαν  στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Πεντέλης οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν  το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας και ο ενοριακός Ιερός  Ναός Αγίας Παρασκευής Ν. Πεντέλης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  με  τη συμπλήρωση 30 ετών από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Σωφρονίου (Σάχαρωφ) του Έσσεξ και Αθωνίτου.

Οι εκδηλώσεις : «Αιχμάλωτοι της ομορφιάς του Θεού – Αναζητώντας ανθρώπους που μεταμορφώνουν» είναι ο κεντρικός τίτλος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται  από τις 23 έως και  30 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Κυριακής,  εορτή του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου, τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου, στην οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Σωφρονίου. Στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο διεξήχθη συζήτηση και απάντηση αποριών που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι  προς τον Σεβασμιώτατο.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη ο Εσπερινός και ο Παρακλητικός  Κανών  του εορτάζοντος Αγίου Σιλουανού. Ακολούθησε η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, στην οποία προήδρυεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σαββάκης και ακολούθησε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την ευλογία του οποίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος.

Η Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διοτίμα Λιαντίνη αναφέρθηκε στην Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: “Ζωγραφικά σε Ανατολή και Δύση” με έργα του Αρχιμανδρίτη π. Ευσεβίου Μεάντζια, η οποία φιλοξενείται καθ΄ όλη την εβδομάδα στον Ιερό Ναό και στα πλαίσια των εκδηλώσεων.

Στην  1η Συνεδρία ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιο Πινακούλας, Θεολόγος – Συγγραφέας και διαδικτυακά ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας (Ζάχαρου) της  Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας εισηγήθηκαν γύρω από το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Σωφρονίου. Σύντομο  χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ευρισκόμενος στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ. Ακολούθησε υποβολή ερωτημάτων και εποικοδομητικός διάλογος, τον οποίο συντόνισε ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 μ.μ., θα ψαλεί ο  Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ του Αθωνίτου. Θα ακολουθήσει , στις 7.00 μ.μ. η 2η Συνεδρία, με θέμα  «Η παιδαγωγική του Αγίου Σωφρονίου στην σύγχρονη εκπαιδευτική και κατηχητική διακονία». Θα μιλήσουν η Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη Ιερού ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων, και η κα. Δέσποινα Ζαμάνη, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος. Παρέμβαση θα έχουμε και πάλι από από τον Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζάχαρου), εκ της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Στην συνεδρία θα συμμετέχουν νέοι καθώς και Στελέχη του κατηχητικού έργου στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στη διάρκεια της Συνεδρίας λειτουργεί δημιουργική απασχόληση για παιδιά από την ενορία Αγίου Αντωνίου Χαλανδρίου. Προκειμένου να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την αποψινή εκδήλωση, μπορείτε να συνδεθείτε εδώ :

https://www.youtube.com/live/FO26yEao15o?si=VuSvHMX9QctuI2UA

Ακολούθως, και συγκεκριμένα στις 10.00 μ.μ.θα τελεσθεί  Ιερά Αγρυπνία (Όρθρος και Θ. Λειτουργία) δια την εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην οποία προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.