Διδακτική της δογματικής διδασκαλίας

DSC08009Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η όγδοη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Διδακτική της δογματικής διδασκαλίας».

Ο κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας- Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ προσέγγισε ορισμένα κεντρικά θέματα της δογματικής πίστης, τα οποία και αποτελούν ένα είδος αφετηρίας για μελλοντικές επεκτάσεις και εμβαθύνσεις.

Μεταξύ των όσων επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου είναι και η διαπίστωση ότι η πίστη της Εκκλησίας και ο τρόπος ζωής της έχουν αποτυπωθεί στα δόγματα. Ο ανθρώπινος λόγος, με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του, καλείται να υπηρετήσει το μυστήριο της Θεανθρώπινης συνάντησης και να μιλήσει για τις αλήθειες που φανέρωσε ο Θεός και τις οποίες αποδέχεται η κοινότητα των πιστών ως οδοδείκτες της.

Η εξοικείωση του σημερινού πιστού με τα δόγματα είναι αυτονόητο χρέος του, χρέος το οποίο γίνεται «βαρύτερο» όταν αφορά την διδαχή, την κατήχηση, τη μαρτυρία. Οι ιστορικές ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν την Εκκλησία στο να διατυπώσει το δόγμα της, η γλώσσα και οι έννοιες που χρησιμοποίησε, οι εμφάσεις που έδωσε, είναι μερικές από τις παραμέτρους τις οποίες οι Κατηχητές χρειάζεται να ψηλαφίσουν. Το ζητούμενο είναι, η αιώνια αλήθεια να ερμηνεύεται με τρόπους οικείους στον σύγχρονο άνθρωπο, «ἵνα ὁ λόγος τοῦ Κυρίου τρέχῃ» (Β΄ Κορ. 3: 1).

Επίσης τονίστηκε μεταξύ των άλλων ότι Σωτηρία χωρίς τον άλλο, χωρίς αγάπη στις ζωντανές εικόνες του Θεού δεν υπάρχει.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν ευρύτερα θέματα παιδαγωγικής προσέγγισης και θεολογικού προβληματισμού.

DSC08011