Διδάσκοντας στα παιδιά περί του προσώπου του Χριστού

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου το απόγευμα τελέσθηκε ο Αγιασμός έναρξης του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας, Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος, παρουσία των 50 συμμετεχόντων Κατηχητών-τριών από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όμορων Ι. Μητροπόλεων.

Κεντρικό θέμα του Σεμιναριακού κύκλου είναι η «Προσέγγιση των ιερών Δογμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισήγηση από τον κ. Παναγιώτη Φραγκάκο (Θεολόγο- Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς), ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Διδάσκοντας στα παιδιά τις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί του προσώπου του Χριστού».

Ο ομιλητής τόνισε τη σημασία της γνώσης των Δογμάτων, ως αλήθειες που μας παραδόθηκαν και είναι προϊόντα πίστεως. Αναφέρθηκε πιο επισταμένως στο Χριστολογικό δόγμα, το οποίο περιγράφει το Θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού ως τέλειου Θεού και τέλειου Ανθρώπου. Ένα είναι το Πρόσωπο του Χριστού, αλλά δύο είναι οι φύσεις Του, η θεία και η ανθρώπινη. Και οι δύο αυτές φύσεις είναι ενωμένες και μάλιστα περιχωρούν η μία την άλλη, γιατί συνδέονται στο ένα Πρόσωπο του Χριστού, χωρίς όμως οι θείες αυτές φύσεις να συγχέονται και να αλλοιώνονται.

Έγινε επίσης αναφορά στις διάφορες αιρέσεις που αφορούν στην παραχάραξη του Χριστολογικού δόγματος (Αρειανισμός, Μονοφυσιτισμός, Μονοθελητισμός, Νεστοριανισμός κ.ά).

Στο διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Φραγκάκος απάντησε στις απορίες των συμμετεχόντων και πρότεινε στους Κατηχητές να μελετήσουν την «Έκδοση ακριβή της Ορθοδόξου Πίστεως» του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού και να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά της Κατηχητικής συντροφιάς τα βιώματα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, ως πρότυπου εφαρμοσμένης δογματικής.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Μπαθρέλλου (Εφημέριου του Ι. Ναού Αναλήψεως Ντράφη, Δρ. Θεολογίας, διδάσκοντος στο ΕΑΠ) με θέμα: «Μιλώντας στα παιδιά για την Αγία Τριάδα».

[fancygallery id=”35″ album=”355″]