Διήμερο επιμόρφωσης Κατηχητών

Το Γραφείο Νεότητος, η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας και το Ίδρυμα ΔΙΑΚΟΝΙΑ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, συνδιοργάνωσαν Διήμερο Κατηχητών-τριών στις 15-16 Μαρτίου ε.έ. με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για το Γάμο και την Οικογένεια».

Πενήντα Κατηχητές και Κατηχήτριες από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων όμορων Ιερών Μητροπόλεων προσήλθαν στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών για να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της σημασίας του μυστηρίου του Γάμου και του θεσμού της Οικογένειας στα παιδιά και τους νέους των ενοριακών Κατηχητικών συντροφιών.

Το Σάββατο άρχισαν οι εργασίες με την εισήγηση: «Μιλώντας στα παιδιά για το Γάμο και την Οικογένεια σε όλες τις βαθμίδες Κατήχησης», που πραγματοποίησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Ματθαίος Χάλαρης (Προϊστάμενος Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου).

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες συζήτησης και εργασίας, μέσα στις οποίες ενημερώθηκαν από τους συντονιστές για τη σύγχρονη μεθοδολογία διδακτικής της Κατήχησης και τη βιωματική μάθηση, ενώ παράλληλα επεξεργάστηκαν σε υποομάδες σχέδια κατηχητικών μαθημάτων.

[fancygallery id=”32″ album=”110″]

Οι Ομάδες εργασίας ήταν οι κάτωθι:

1η Ομάδα: Διαφυλική αγωγή (Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας – Εκπαιδευτικός).

2η Ομάδα: Γάμος και συζυγία (Συντονιστής: Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. π. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Προϊστάμενος Ι.Ναού Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου).

3η Ομάδα: Μιλώντας στα παιδιά για το Γάμο μέσα από τα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας (Συντονιστής: Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής Γραφείου Νεότητος Ι.Α.Α., Προϊστάμενος Ι.Ναού Φανερωμένης Χολαργού).

4η Ομάδα: Γάμος και παιδιά (Συντονίστρια: Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος στο Ίδρυμα ΔΙΑΚΟΝΙΑ της Ι.Α.Α.).

5η Ομάδα: Αγάπη: σχέση ή δεσμός; (Συντονίστρια: Αναστασία Τσουμενή, Κοινωνική λειτουργός).

Μετά τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου οι Κατηχητές παρουσίασαν σε ολομέλεια τις εργασίες και τα σχέδια μαθημάτων που είχαν ετοιμάσει στις ομάδες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Διοργάνωση αυτή δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους σκοπούς της εάν δεν υπήρχε η αμέριστη συμπαράσταση των Ιερέων του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών καθώς και των εθελοντών τους. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και προς τις ενορίες Αγίας Παρασκευής ομωνύμου Δήμου και Αγίου Αρτεμίου Παγκρατίου για τη συμπαράστασή τους και προς τον Ιεορδιάκονο π. Συνέσιο Βικταράτο της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.