Για σένα, αγαπητό μας παιδί, που διακονείς στο Ιερό, μαζί με τους Αγγέλους!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑγαπητό μας παιδί,

Η Θεία Λειτουργία είναι ό,τι πιο σημαντικό τελούμε στη γη. Είναι η συνάντησή μας με τον ίδιο τον Χριστό! Προσφέρουμε στον Θεό την προσευχή μας, τους ύμνους και την καθαρή καρδιά μας, κι Εκείνος μας δωρίζει την ευλογία Του, την ειρήνη Του, το Σώμα και το Αίμα Του που κοινωνούμε. Στη Θ. Λειτουργία ζούμε τη θυσία του Χριστού μας στο Γολγοθά για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Με πολύ μεγάλη χαρά γνωρίζουμε ότι εσύ όχι μόνο συμμετέχεις στη Θεία Λειτουργία στο Ναό της ενορίας σου, αλλά και ενδιαφέρεσαι να βοηθήσεις στην τέλεσή της. Και αυτό είναι πολύ σωστό, γιατί τη Θ. Λειτουργία δεν την τελεί μόνο ο Ιερέας, αλλά όλοι μαζί οι πιστοί. Έτσι λοιπόν μπαίνεις στο Άγιο Βήμα, ντύνεσαι παπαδάκι –ιερόπαις, παιδί του Ιερού- και βοηθάς όσο μπορείς. Με τον τρόπο αυτό δείχνεις την αγάπη σου προς την Εκκλησία.

Σε συγχαίρουμε για την καλή σου διάθεση αυτή. Έχεις πολύ μεγάλη ευλογία από τον Θεό για την πρωτοβουλία σου. Διακονείς στο Ιερό μαζί με τους Αγγέλους!

Θέλουμε όμως να σε βοηθήσουμε για να είσαι ακόμα πιο σωστός στην παρουσία σου και τη διακονία σου στο Άγιο Βήμα.

Γι’ αυτό και σου γράφουμε παρακάτω ορισμένες συμβουλές, που σε παρακαλούμε πολύ να προσέξεις και να τηρήσεις, και θα διαπιστώσεις ότι πολύ θα ωφεληθείς και θα νιώσεις ακόμα πιο όμορφα τη συμβολή σου στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Έτσι λοιπόν :

  • Όταν μπαίνεις στο Ιερό Βήμα, να προσκυνάς την εικόνα του Αρχαγγέλου στη θύρα, και κατόπιν να εισέρχεσαι σε αυτό όχι σαν “σίφουνας” ή τρέχοντας, αλλά με σεμνότητα. Στο Ιερό να προσκυνάς και τον Εσταυρωμένο.
  • Μετά να λαμβάνεις την ευχή του Ιερέα, φιλώντας το χέρι του.
  • Να μην περιφέρεσαι  άσκοπα μέσα στο Άγιο Βήμα, ούτε να περνάς τρέχοντας πίσω από την Αγία Τράπεζα, αλλά πάντοτε αργά και κάνοντας τον Σταυρό σου.
  • Η στολή σου να είναι στο μπόι σου. Να είναι καθαρή και σιδερωμένη, εάν χρειάζεται να τη δώσεις στη μητέρα σου να την φροντίσει στο σπίτι.
  • Κράτησε τη στολή σου με τα δυό σου χέρια μπροστά στον Ιερέα να την ευλογήσει, λάβε την ευχή του και τότε να φορέσεις τη στολή.
  • Μην μιλάς πολύ δυνατά με τα άλλα παιδιά, ούτε να λέτε αστεία μεταξύ σας, είναι ιερές οι στιγμές.
  • Είναι καλό να μάθεις πότε να κάθεσαι και πότε να είσαι όρθιος στη Θεία Λειτουργία. Συμμετέχεις κι εσύ στην τέλεσή της μαζί με τον Ιερέα και τους άλλους εκκλησιαζόμενους.
  • Το «Πιστεύω…» και το «Πάτερ ἡμῶν…» μπορείς να τα απαγγέλλεις κι εσύ μαζί με τα άλλα παιδιά.
  • Μπορείς να κρατάς το βιβλιαράκι με τη Θεία Λειτουργία και να παρακολουθείς από εκεί όσα λέγονται σε αυτήν. Θα σε βοηθήσει πολύ.
  • Τα «δώρα» που φέρνουν οι πιστοί (πρόσφορο, νάμα, θυμίαμα, άρτοι) προορίζονται για τη λατρεία της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και να τα δέχεσαι από τους πιστούς με ευγένεια και σεβασμό, χωρίς να τα πετάς εδώ κι᾿ εκεί.
  • Στο Ιερό θα σού ανατεθεί ένα ή περισσότερα διακονήματα ανάλογα και με την ηλικία σου, δηλ. να κρατήσεις τα εξαπτέρυγα στη Μικρή και τη Μεγάλη Είσοδο, να ανάψεις το θυμιατό, να κόψεις το αντίδωρο, να ετοιμάσεις το ζέον, να κτυπήσεις την καμπάνα κλπ.
  • Όταν κάθεσαι πίσω από την Αγία Τράπεζα, συνήθως μπορείς από εκεί καλύτερα να παρακολουθείς όσα τελούνται στη Θεία Λειτουργία και να συμμετέχεις με τη δική σου προσοχή και προσευχή.
  • Εάν επιθυμείς, μπορείς κάποιες Κυριακές να βοηθήσεις τους Ιεροψάλτες στο αναλόγιο, εάν μάλιστα έχεις κάποια κλίση στην ψαλτική. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κάνεις κάποια μαθήματα βυζαντινής μουσικής, για να μπορείς να ανταποκριθείς στο ψάλσιμο.
  • Παράμεινε ντυμένος με τη στολή σου μέχρι να  τελειώσει η Θεία Λειτουργία. Μην φύγεις νωρίτερα, εκτός και αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.
  • Για όποια απορία έχεις, μετά τη Θεία Λειτουργία, να απευθυνθείς τον Ιερέα και να τον ρωτήσεις σχετικά. Εκείνος με προσοχή θα σε ακούσει και θα σου απαντήσει.
  • Εάν τυχόν ο Ιερέας σου κάνει με αγάπη κάποια παρατήρηση, άκουσέ τον με προσοχή, χωρίς εγωισμό. Σού μιλά ως πατέρας σου. Και εάν χρειάζεται κάπου να διορθωθείς, να το κάνεις με ταπείνωση, κανείς μας δεν είναι τέλειος, όλοι μας αγωνιζόμαστε να γίνουμε καλύτεροι.
  • Στη διακονία σου πολύ θα σε βοηθήσει να μελετήσεις και να μάθεις τι είναι η Θεία Λειτουργία, ο Ναός, το Άγιο Βήμα, τα ιερά σκεύη, τα λειτουργικά βιβλία. Μπορείς να ζητήσεις από τον Κατηχητή σου να σας μιλήσει εκτενώς για όλα αυτά τα σημαντικά της πίστης μας.

 

Αγαπητό μας παιδί,

Σε παρακαλούμε και πάλι να διαβάσεις με προσοχή τις συμβουλές μας, που με αγάπη πολύ σου συνιστούμε, και να τις εφαρμόσεις. Έτσι, με ιδιαίτερο ζήλο, ευσέβεια και ενθουσιασμό, θα μπορείς πάντα να βοηθάς τον λειτουργό Ιερέα στην καλή επιτέλεση του υψηλού έργου του.

Σου το ευχόμεθα από τα βάθη της καρδιάς μας. Σου μεταφέρουμε και τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος προσεύχεται και χαίρεται για την προκοπή σου. Και μαζί με τους Ιερείς, που διακονούν στον ενοριακό Ναό που εκκλησιάζεσαι, σου ευχόμεθα την ευλογία και τη δύναμη του Θεού στη ζωή σου.