«Γίνονται θαύματα σήμερα;»

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ενδέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Διευθυντής Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης Ιδρύματος ΔΙΑΚΟΝΙΑ του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., ανέπτυξε το θέμα: «Γίνονται θαύματα σήμερα;».
Ο π. Χρύσανθος αφορμώμενος από το Ευαγγέλιο της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου (κεφ. 6, 25-34) ρώτησε τους συμμετέχοντες για την έννοια «πνευματική ζωή» και τη σημασία της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους «Δέκα Λεπρούς», οι οποίοι θεραπεύτηκαν θαυματουργικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ζωή τους προσανατολίστηκε και συνδέθηκε με τον Χριστό. Και έθεσε ο ομιλητής το ζήτημα εάν αρκεί η σωματική μας υγεία, για να είμαστε και πνευματικά υγιείς, δηλαδή να οδηγηθούμε στον αγιασμό μας.
Τόνισε επίσης ότι η αγιότητα του ανθρώπου φαίνεται ακριβώς σε αυτό εδώ το σημείο: να μην εκπληρωθεί η επιθυμία του από τον Θεό και παρόλα αυτά να αυξήσει την πίστη του και τη μετάνοιά του και να αρχίσει μία σχέση ουσίας με τον Κύριο. Κι αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο θαύμα! Και έτσι θα αρχίζει να καταλαβαίνει ότι για το μόνο που πρέπει να ευχόμαστε και να ζητάμε είναι η Βασιλεία του Θεού, και μέσα από αυτή την προοπτική θα γίνουν όλα αντιληπτά και κατανοητά.
Θαύμα εξάλλου είναι και ότι ζούμε και αναπνέουμε και το μέγιστο όλων είναι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα της Βαπτίσεώς μας! Αλλά και όταν συμβαίνουν και τα ιδιαίτερα θαύματα στη ζωή μας, είναι σαν να δεχόμαστε ένα μικρό «χάδι» από τον Θεό Πατέρα, για να προχωρήσουμε περισσότερο στην πνευματική μας πορεία.
Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες, όπου και αναφέρθηκαν παιδαγωγικοί τρόποι προσέγγισης και παρουσίασης της έννοιας «θαύμα» στα παιδιά και τους νέους των Κατηχητικών ενοριακών συντροφιών.

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η δωδέκατη και τελευταία για τη φετινή κατηχητική χρονιά σεμιναριακή συνάντηση με ομιλητή τον Πρωτ. π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α. – Εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναφερθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα και την επιστροφή στην «κανονικότητα», ενόψει της πανδημίας Covid19.