Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου

saferΤα παιδιά είναι πολλές φορές καλύτερα από τους γονείς τους σε ό, τι αφορά την χρήση των υπολογιστών. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο. Να θυμάστε ότι όταν τα παιδιά συνδέονται με το διαδίκτυο πλησιάζουν όλο τον έξω κόσμο. Εκτός και αν είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα φιλτραρίσματος (που να «μπλοκάρει» τις προσβλητικές λέξεις και εικόνες για παράδειγμα ) τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να δουν άσεμνες φωτογραφίες, βία καθώς και πολλές διασκεδαστικές ή ενημερωτικές σελίδες στο διαδίκτυο. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν με αγνώστους, κυρίως μέσα από τα «δωμάτια επικοινωνίας». Υπάρχει κίνδυνος, αντίστοιχος με αυτόν που υπάρχει έξω στο δρόμο, όπου κάποιος που θέλει να κάνει κακό ή να πειράξει τα παιδιά προσπαθεί να τα πλησιάσει. Μάθετε στα παιδιά να μη συναντούν ποτέ κάποιον που γνώρισαν από το διαδίκτυο εκτός αν τα συνοδεύετε κι εσείς. Πείτε στα παιδιά να μην δίνουν τη διεύθυνση του σπιτιού η του σχολείου τους σε οποιονδήποτε. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας προτείναμε να τις τυπώσετε και να τις τοποθετήσετε κοντά η δίπλα στον υπολογιστή σας.

Οδηγίες για τα παιδιά:
– Πραγματικά, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συναντάς άτομα που γνώρισες στο Internet, εκτός και αν σε συνοδεύουν οι γονείς σου.
– Μην ξεχνάς: οι άνθρωποι στο Internet μπορεί να λένε ψέματα. Δεν μπορείς να τους δεις!
– Μην τους δίνεις λοιπόν τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σου, ούτε το όνομα του σχολείου σου ή τη φωτογραφία σου. Μπορεί να θέλουν το κακό σου!
– Εάν συναντήσεις κάτι πραγματικά άσχημο στο Internet ή κάποιος χρήστης σε παρενοχλήσει, δεν φταις εσύ. Ενημέρωσε τους γονείς σου!
Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο:
– Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου προσφέρουν ασφαλείς χώρους για παιδιά ή δέσμες φιλτραρίσματος. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε λογισμικό. Όμως, ακόμα και με τα μέτρα αυτά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τον κώδικα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προστατεύονται.
– Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν συναντούν κανένα που γνώρισαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο εκτός και εάν συμφωνείτε να τα συνοδεύσετε – σε ένα δημόσιο χώρο.
– Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα – να μην αποστέλλουν σε κανένα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την διεύθυνση της κατοικίας σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας, ή το όνομα του σχολείου τους – ή την φωτογραφία τους – και να δίνουν τις πληροφορίες αυτές κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης. (Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να απολεσθεί ή να διαβαστεί από άτομα στα χέρια των οποίων μπορεί να περιέλθει. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με τις ταχυδρομικές κάρτες. Η απευθείας σύνδεση, επίσης, μοιάζει με δημόσιο χώρο: ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε κοιτά ή ποιος σε ακούει).
– Πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο.
– Συχνά, τα παιδιά αποφεύγουν να αναφέρουν τα δυσάρεστα πράγματα που συναντούν στο Διαδίκτυο. Έτσι, πρέπει να μάθουν ότι εάν κάποιος τους πει ή τους γράψει κάτι κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης, ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο είναι δυσάρεστο ή τους προκαλεί ανησυχίες δεν φταίνε αυτά και, γι’ αυτό, να το αναφέρουν σε εσάς και στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου.
– Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη συνομιλία σε απευθείας σύνδεση. (Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που λέγει ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο παιδί ή ένα ώριμο παιδί που προσπαθεί να σε παραπλανήσει).
– Να εξακριβώσετε εάν ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου προβλέπει “συντονιστή” στο χώρο συνομιλίας ειδικό για παιδιά της ηλικίας σου: στην περίπτωση αυτή, να χρησιμοποιείς μόνο αυτούς τους χώρους συνομιλίας εάν πράγματι θέλεις να κουβεντιάσεις. Αυτό σημαίνει ότι στην επικοινωνία αυτή συμμετέχει συνεχώς ένας ενήλικας που είναι υπεύθυνος για να απομακρύνει οτιδήποτε πρόστυχο. Μην ανησυχείς όμως! Ο ενήλικας δεν θα παρέμβει και πιθανόν να μην μάθεις ότι είναι εκεί, εκτός και εάν κάποιος αρχίσει να συμπεριφέρεται ύποπτα.
– Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντάνε ποτέ σε πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύματα. Εάν λαμβάνουν πρόστυχα ή προσβλητικά μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοούν ή δουν απρεπείς εικόνες στο Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να σας το λένε. Παρακαλείσθε να αναφέρετε παρόμοια προβλήματα στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. (Υπάρχουν οργανώσεις, όπως SafeLine (www.safeline.gr) που μπορούν να σταματήσουν αυτά τα πράγματα. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να αναφερθεί στο Safeline).

Άλλες συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας:
– Δεν είναι φρόνιμο να στείλεις σε κανένα τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας ή τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού (πριν να ελέγξεις πρώτα με το γονέα σου ή τον κηδεμόνα σου περί τίνος πρόκειται. Κάποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να σε κλέψει).
– Δεν πρέπει να δίνεις σε κανένα τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχεις στο Διαδίκτυο (διότι θα μπορούσαν να προφασιστούν ότι είσαι εσύ ή να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου).
– Να θυμάσαι ότι εάν κάποιος σου προσφέρει κάτι που σου φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, ίσως να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!
– Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις τους κόμβους που είναι για τους “άνω των 18 ετών”. (Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σε προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενηλίκους μπορεί ορισμένες φορές να κοστίσουν πολύ ακριβά στον τηλεφωνικό σου λογαριασμό).
– Μην κλικάρεις στους συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην ανοίγεις τα προσαρτήματα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζεις ήδη και δεν εμπιστεύεσαι.
– Το ίδιο ισχύει και για την τηλεφόρτωση αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. (Μην τα ανοίγεις εκτός και εάν προέρχονται από κόσμο που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή σου ή σε κάποιο άλλο αρχείο που θα μπορούσε να τον βλάψει ή να τον καταστρέψει).

Οδηγίες για τους γονείς
– Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά.
– Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
– Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην αφήσετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Internet χωρίς να είστε και εσείς μαζί.
– Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρείτε ανάρμοστες.
– Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Internet.
– Συζητήστε μαζί τους για την ασφάλεια του Internet, έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.
– Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Πηγή: http://www.saferinternet.gr/