«Από τη Γένεση στη Γέννηση»

Ι. Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές

«Από τη Γένεση στη Γέννηση» ονομάσαμε την φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή των νεανικών κατηχητικών μας συντροφιών, θέλοντας να ταξιδέψουμε μέσα στην περιπέτεια του Θεού να ενωθεί με τον άνθρωπο, ξεκινώντας από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του κόσμου, προχωρώντας στην απομάκρυνσή μας από τον Θεό, ως το ύστατο σημείο, που ο Θεός προφθάνει τον άνθρωπο και ενώνεται μαζί του στη Βηθλεέμ.

Τα παιδιά μάς ταξίδεψαν μέσα από την θεατρική αφήγηση, την σκηνική τους παρουσία, τους ύμνους και τα δρώμενα στην περιπέτεια του Θεού να ετοιμάσει τον άνθρωπο, την κτίση ολάκερη για τον ερχομό Του. Τα μεγάλα και σπουδαία χρειάζονται ετοιμασία για να κατανοηθούν, να αξιολογηθούν, για να μην προσπεραστούν, να γίνουν εδώδιμα της καρδιάς.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Γένεση (του κόσμου) στη Γέννηση (του Θεού). Ο Θεός –μας είπαν τα παιδιά με τα θεατρικά δρώμενά τους- δημιουργεί τον κόσμο για τον άνθρωπο, το τελειότερο δημιούργημά Του, την πνοή των σπλάγχνων Του, με μοναδικό σκοπό να ενωθεί μαζί Του.

Ο άνθρωπος τολμά την αποκοτιά να απομακρυνθεί, να επιλέξει το φευγιό, την άρνηση και ο Θεός επιμένει αγαπητικά κυνηγώντας τον στην εξορία του. Το σχέδιό Του να ενωθεί με τον άνθρωπο δεν εγκαταλείπεται. Στέλνει τους φίλους Του, τους προφήτες να μιλήσουν, για να μην ξεχάσει ο κόσμος, να μην αποκάμει. Τυχαίο –μας είπαν- που όλος ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος με τις μνήμες τους; Και η στιγμή φθάνει, ο Θεός γίνεται για πάντα άνθρωπος. Τα παιδιά με την σκηνική παρουσία τους μας δείχνουν όλη την κτίση να αγκαλιάζει το γεγονός, να υποδέχεται τον Βασιλιά της.

Το ταξίδι όμως δεν σταμάτησε, συνεχίζεται. Τα παιδιά μας τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα από πολλές γωνιές της πατρίδας μας.  Τα κάλαντα είναι η έκφραση της χαράς, η γνωστοποίηση της αποδοχής από μέρους μας της ευεργεσίας.

Τα παιδιά μας είπαν να μην γκρινιάζουμε, να μην απελπιζόμαστε, να μην μεμψιμοιρούμε. «Ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Θα περάσουν αιώνες και αιώνες και δεν θα βρεθεί τίποτα σπουδαιότερο να πούμε».

Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους

[fancygallery id=”36″ album=”166″]