Αθεϊσμός – Αγνωστικισμός

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.

Ο κ. Φίλιππος Τακόπουλος, MS Θεολογίας- Εκπαιδευτικός, μίλησε με θέμα: «Αθεϊσμός – Αγνωστικισμός». Ξεκινώντας με τη γενική διαπίστωση ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κλίνει προς μία υποσυνείδητη ειδωλολατρία, παρά σε μία αθεϊα και ότι παράλληλα θεοποιεί τις δομές της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζει, ο ομιλητής ανέλυσε όρους, όπως αθεΐα, αθεϊστής, αγνωστικισμός, απιστία, δυσπιστία, αντιχριστιανισμός.

Στη συνέχεια προχώρησε σε μία διεξοδικότερη παρουσίαση και ανάλυση των εξής κεντρικών αξόνων:

Οι βαθμίδες της αθεΐας είναι:

  • Ο δισταγμός αποδοχής των θεοδίδακτων αρχών και αληθειών.
  • Η αμφιβολία για την ύπαρξη μεταφυσικού κόσμου.
  • Ο αγνωστικισμός, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ύπαρξη υπεραισθητού κόσμου και επομένως είναι αδύνατη η γνώση του.

Ο πρώτος δηλωμένος «άθεος» της Αρχαιότητας ήταν ο Ξενοφάνης. Αμφισβήτησε τους «θεούς» της ειδωλολατρίας, αλλά προμήνυσε την ύπαρξη του Τριαδικού Θεού με την πίστη του σε «μία υπέρτατη θεότητα». Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς αναφέρεται σε 3 είδη αθεΐας: 1) οι άπιστοι, 2) οι αιρετικοί και 3) όσοι σιωπούν και δεν μιλούν για τη διαστροφή των δογμάτων της Εκκλησίας.

Οι μορφές αθεΐας είναι:

  • Η Φιλοσοφική αθεΐα (Φώυερμπαχ, Νίτσε, Μαρξ, Έγκελς, Φρόιντ, Σαρτρ).
  • Η Επιστημονική αθεΐα (Δαρβίνος, Χάξλεϋ).
  • Ο Νεοαθεϊσμός (Ντόκινς, Χίτσενς, Ντέννετ, Χάρρις).

 Για ποιους λόγους και με ποια κίνητρα γίνεται κάποιος άθεος, αφού υπάρχει ή έμφυτη τάση προς το θείο;

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και μέσα σε αυτές δόθηκαν απαντήσεις στο ερώτημα, βάσει του σκεπτικού ενός εφήβου.

Τα κίνητρα της αθεΐας είναι:

Ο εγωισμός, τα πάθη του ανθρώπου, η άγνοια της θεολογίας, ο ορθολογισμός, ο υλισμός, ο αντιθρησκευτισμός, η ασυνέπεια στη ζωή των πιστών και των εκπροσώπων της διοικούσας Εκκλησίας.

Οι συνέπειες της αθεΐας:

Όπως αναφέρει και ο Φ. Ντοστογιέφσκυ «Αν ο Θεός δεν υπάρχει, όλα επιτρέπονται».

Η βάση της αθεΐας είναι:

Ο εγωισμός και τα πάθη μας. Μέσα από τη θρησκοληψία γινόμαστε άθεοι.

Η ψυχολογία του αθέου:

«Άθεοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι των παθών», Φ. Ντοστογιέφσκυ

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων, ενώ συγχρόνως προτάθηκε ως δραστηριότητα με τους εφήβους του Κατηχητικού μας ο «Διάλογος μεταξύ πιστών και σκεπτικιστών».

Η επόμενη και τελευταία σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 1η Απριλίου με την παρουσίαση των σεμιναριακών εργασιών, που εκπονήθηκαν από τους συμμετέχοντες.