Έφθασε καιρός… Μεγάλη Τεσσαρακοστή : το μεγάλο ταξίδι

Megali_Sarakosti_Na_min_Ksexasw-Riginiwtis«Aenai-EpAnastasi10Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα, «η Εορτή Εορτών». Είναι η προετοιμασία για την «πλήρωση του Πάσχα, που είναι η πραγματική Αποκάλυψη».

π. Αλεξάνδρου Σμέμαν, «Μεγάλη Σαρακοστή»

 

Ο πιστός χριστιανός  περιμένει τη Σαρακοστή με ιδιαίτερη χαρά και νοσταλγία κάθε χρόνο. Η νηστεία, η εγκράτεια, η μετάνοια και η πνευματική χαρμολύπη, είναι βιώματα του ορθοδόξου που ανανεώνονται με το λειτουργικό κύκλο των εορτών του Τριωδίου.

Όποιος μελετήσει με προσοχή το Τριώδιο θα δει με πόση σοφία είναι αρμονισμένη η όλη αρχιτεκτονική του από τους άγιους Πατέρες. Ίσως δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος δρόμος για τον ορθόδοξο χριστιανό για να φτάσει στο Πάσχα απ’ το Τριώδιο.

Η περίοδος αυτή μας καλεί όλους ν’ αφήσουμε τη ράθυμη και αμαρτωλή ζωή μας και ν’ αγωνιστούμε τον καλό αγώνα που μας δείχνει η Εκκλησία, τον αγώνα της εγκράτειας, της νηστείας, της μετανοίας, την κάθαρση της ψυχής και μας πλησιάζει με το Χριστό.

Όλοι μας ας καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τόσο όμορφο, τόσο βαθύ, και τόσο πλούσιο σε έμπνευση όσο αυτό που η Εκκλησία μας, μας προσφέρει από σήμερα που μπήκαμε στην ευλογημένη αυτή περίοδο, η οποία άρχισε να ευωδιάζει το αναστάσιμο άρωμα μέσα από τον Ζωοδόχο Τάφο του Νεκραναστημένου Σωτήρα μας.

 

Καλὴ πορεία για να γιορτάσουμε  όλοι μαζί την ευλογία της πνευματικής Αναστάσεως και μέσα στὴν καρδιά μας.