H περί της Εκκλησίας πίστη μας

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς – Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς ανέπτυξε το θέμα:

«Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν».

Ο π. Μεθόδιος ξεκίνησε την εισήγησή του τονίζοντας ότι η περί της Εκκλησίας πίστη μας συγκεφαλαιώνει όλα τα δόγματα και τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Η Εκκλησία είναι η εικόνα επί της γης του Τριαδικού Θεού. Είναι θεανθρώπινος οργανισμός ως το σώμα του Θεανθρώπου – ιδρυτού της, του διαρκώς παρόντος στον κόσμο. Η αποδοχή του μεγαλείου και της αξίας της Εκκλησίας προϋποθέτει ζωντανή πίστη.

Ο Χριστιανός θεωρεί όλους τους πιστούς ως αδελφούς, ως διαφορετικά μέλη του αυτού σώματος. Αποτελεί με όλους τους αδελφούς ενότητα, είναι μαζί τους ένα – εν Χριστώ. Αυτό εκπηγάζει από τη σχέση του με τον Χριστό. Επίκεντρο της ενότητας ο Χριστός και ενεργούν αυτήν το Άγιο Πνεύμα.

Επίσης ο π. Μεθόδιος επεσήμανε ότι ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, χωρίς να θέτει Εαυτόν υπεράνω αυτής. Η Εκκλησία ευρίσκεται «ἐν Χριστῷ», μέσα στον Χριστό. Οι Χριστιανοί μένουν «ἐν Χριστῷ» και συνιστούν τον «ἰδιάζοντα λαό», τον «περιούσιον λαόν τοῦ Θεοῦ», «κοινότητα μυστηριακή», «κοινωνία ἁγιασμοῦ ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι». Εξάλλου, «ἡ Ἐκκλησία ἐν τοῖς μυστηρίοις σημαίνεται» (Ι. Καβάσιλας). Τα Μυστήρια αποτελούν δραστικά σημεία της Χάριτος, απαραίτητα για την είσοδο και πρόοδο στην πνευματική ζωή.

Κατά την ορθόδοξη θεώρηση η Εκκλησία ουδέποτε υφίσταται ως αυτάρκης οργανισμός, αλλά ως σώμα Χριστού. Ο Χριστός, ως διαρκώς παρών (Ματθ. 28, 20), δεν «άφησε στο πόδι του» διαδόχους. Οι Απόστολοι και κατόπιν οι Αρχιερείς και οι Ιερείς είναι υπηρέτες και διάκονοί Του.

Στο πρόσωπο του Επισκόπου μας βλέπουμε τη σύνολη Εκκλησία. Η αποστολική διαδοχή λοιπόν, δεν είναι η εκχώρηση – διευθέτηση αξιωμάτων, αλλά η μυστική βάση της ενότητας της Εκκλησίας.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο π. Μεθόδιος επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν στοχεύει κατά πρώτο λόγο στη μετάδοση ιδεών, πεποιθήσεων, κανόνων, αλλά ζει και προβάλλει την καινή ζωή. Χειραγωγεί τους ανθρώπους στη μετάνοια και την πίστη, τους αναγεννά «δι΄ ὕδατος καί πνεύματος», τους εξαγιάζει δια του λόγου και των μυστηρίων, τους εισάγει στο μυστήριο της Βασιλείας των ουρανών που είναι ήδη παρούσα.

Στο πέρας της συναντήσεως ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την πολύτιμη ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις σε αρκετές δογματικές τους απορίες.

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Γιαννόπουλου, Ιεροκήρυκος και Διευθυντού του Γραφείου Νεότητος Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με θέμα: «Η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας για τις ιερές Εικόνες και τα ιερά Λείψανα – Αγιολογία».