50 χρόνια του Παρεκκλησίου Αγίου Λουκά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Νοσοκομείου Αθηνών

agLoukasIppokrateioΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών

Ο Ναός μας πανηγυρίζει και εορτάζει την 50η επέτειο των Εγκαινίων του

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Εορτασμού

Τετάρτη 14/10/2015
Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού
(Το Ιερόν Λείψανο φυλάσσεται στο Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου στη Θήβα όπου και ο τάφος του Αγίου).
14:00 Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου
14:30 Ιερά Παράκληση του Αγίου
17:00 Εσπερινός
22:00 Βραδινή Θεία Λειτουργία.

Πέμπτη 15/10/2015
Αφιερωμένη στο προσωπικό του Νοσοκομείου
07:00 Θεία Λειτουργία
12:00 Ιερά Παράκληση του Αγίου
17:00 Εσπερινός
22:00 Βραδινή Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 16/10/2015
Αφιερωμένη στους νοσηλευόμενους και τους νοσηλευθέντες του Νοσοκομείου μας
07:00 Θεία Λειτουργία
12:00 Ιερά Παράκληση του Αγίου
14:00 Αναχώρηση του Ι. λειψάνου για Θήβα
17:00 Εσπερινός

Σάββατο 17/10/2015
Αφιερωμένο στην Ε.Δ.Α.Ν.Ι. & τους εθελοντές (διακονιών και στήριξης)
07:00 Θεία Λειτουργία
10:30 Εκδήλωση επιβράβευσης Εθελοντών και
έναρξη Εκπαιδευτικής περιόδου 2015-2016
12:00 Ιερά Παράκληση του Αγίου
17:00 Πανηγυρικός Εσπερινός

Κυριακή 18/10/2015
Αφιερωμένη στους συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου
07:00 Θεία Λειτουργία
16:00 Περιφορά Ιεράς Εικόνος
18:00 Εσπερινός – Παράκληση του Αγίου

Δευτέρα 19/10/2015
Αφιερωμένη στους Εφημερίους των Νοσηλευτηρίων
07:00 Θεία Λειτουργία
10:30 Παράκληση του Αγίου
11:30 Δεξίωση από την Δ/ση
13:30 Μεσημεριανό φαγητό

 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ

Όπως αποτυπώθηκαν ως ένα Ευχαριστήριο ψέλλισμα στην Αγάπη Του

Από τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Όταν μπαίνω στην εκκλησία στον Άγιο Λουκά, αισθάνομαι αγαλλίαση, νιώθω πίστη μεγάλη και ξεκουράζεται ο ψυχικός μου κόσμος. Μ.
Το εκκλησάκι ο Άγιος Λουκάς ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελληνικής Ορθόδοξης πίστης και ευσέβειας μας και αποτελεί ιερό δώρο για τη θεραπεία και την υγεία όλων που βρίσκονται εκτός και εντός του νοσοκομείου. Κ. Ν.
Παρακαλούσα τον Χριστό να μου φανερώσει αυτό που μου έλειπε. Το απάγκιο της ψυχής μου, όπου θα γαληνεύει και θα ηρεμεί. Αυτό το απάγκιο λιμάνι είναι το εκκλησάκι του Αγ. Λουκά. Κ.Γ.

Από ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Ο σύζυγος μου είχε ένα δερματικό νόσημα και ο γιατρός είπε να κάνει ακτινοβολίες. Το είπα στον ιερέα του νοσοκομείου ο οποίος μου ζήτησε να γράψω το όνομα του συζύγου μου σε ένα χαρτάκι και το πήρε στο ιερό. Παρακαλέσαμε τον Άγιο Λουκά και όλα πήγαν καλά. ’’Δόξα τω θεώ’’ δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα.
Ευχαριστούμε τον Άγιο Π. Μ.
20/12/2004
Εισαγωγή στο Ιπποκράτειο με καρκίνο του νεφρού. Πήγαμε για προσκύνημα πρώτα στον Ιωάννη το Ρώσο και ζήτησα τη βοήθεια του. Όταν ήρθαμε εδώ στο νοσοκομείο και αντίκρισα το ναό του Αγίου Λουκά ένιωσα και πάλι σίγουρη, ότι θα βοηθήσει το σύζυγο μου στο μεγάλο χειρουργείο. Όλα πήγαν καλά χωρίς μεταστάσεις.
2015
Και πάλι εδώ, με καρκίνο του εντέρου. Πάλι ζητάω τη βοήθεια των Αγίων και πιστεύω πολύ ότι θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον καρκίνο χωρίς καμία μετάσταση. ΑΝΩΝΥΜΗ
Καλοκαιρινό πρωί πριν από πέντε χρόνια, επέστρεφα θλιμμένη από τα κεντρικά ιατρεία της οδού Βερανζέρου, που είχα θεωρήσει ιατρικές εξετάσεις. Φθάνοντας στην οδό Ακαδημίας σκέφτηκα αντί του λεωφορείου προς τη συνοικία μου, να χρησιμοποιήσω το τρόλεϊ που περνά μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Λουκά του Ιπποκρατείου, προκειμένου, αν ήμουν τυχερή και ήταν ανοικτά να άναβα κεράκι στη χάρη του, καθώς και στην Οσία Ξένη. Έμεινα άναυδη, φτάνοντας στη γωνία ακριβώς απέναντι από την είσοδο του περιβόλου, καθώς διαπίστωνα πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή κατέβαζαν τα ιερά λείψανα του Αγί-ου Λουκά και ήμουν η τελευταία που έφτανα, εντελώς απληροφόρητη και προστέθηκα στο πλήθος που ήδη περίμενε… Παρακολούθησα με δέος την ακο-λουθία που άρχισε αμέσως και φεύγοντας πήρα από τα χέρια της αδελφής εθελόντριας λαδάκι σε ένα αναμνηστικό κουτί , το οποίο θαυματούργησε πολλές φορές και σε πολλούς που το έδωσα. Παραβρέθηκα σχεδόν σε όλες τις ακολου-θίες μέχρι και την ημέρα της αναχωρήσεως των ιερών λειψάνων.
Αργότερα, πολύ αργότερα μου χάρισαν το βιβλίο με τον βίο του μακαριστού ιδρυτή του Ι. Ναού Αγίου Λουκά Ιπποκρατείου, πατρός Ευσεβίου και η συγκίνηση μου δεν περιγράφεται, όταν σκέπτομαι πως αφού το διάβασε και ο σύζυγός μου και με πρωτοφανές δέος σχολίασε την άγια ζωή του μετά από λίγες μέρες μας συγκλόνισε δυνατό θαύμα πρόληψης καρκίνου.
Επισκεφθήκαμε και την Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και προσκυνήσαμε τον τάφο του πατρός Ευσεβίου!
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δόθηκε . Β. Φ.

Από ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Ένα απόγευμα της δεκαετίας του 90’, περνούσα έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Άκουσα ψαλμωδίες και μπήκα μέσα. Βρέθηκα σε ένα περιβάλλον εξωπραγματικό. Ο ήλιος από τον οποίο φωτιζόταν το εκκλησάκι, δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα που μόνο γήινη δεν ήταν. Ο ήλιος προ-χωρώντας φώτιζε και από έναν Άγιο. Οι ψαλμωδίες ουράνιες. Έγινα καθημερινή θαμώνας του εσπερινού και όχι μόνο.
Μια μέρα χωρίς να ξέρω πως έγινε εξομολογήθηκα!!! Για πρώτη φορά στη ζωή μου!
Και ήμουν τουλάχιστον 60 ετών!!!
Ο Άγιος Λουκάς μέσω ……………….. από τότε με έφερε κοντά του και μεταμόρφωσε την ανούσια ζωή μου σε ζωή εν Χριστώ. Κ.Δ.
Βγήκα για λίγο από τη δουλειά και πήγα στο εκκλησάκι του Αγ. Λουκά (εδώ και λίγο καιρό είχα βρει μια άκρη εκεί), ήθελα τον ιερέα για εξομολόγηση. Η πόρτα κλειστή, αλλά ένα χαρτί απ’ έξω έγραφε: Για εξομολόγηση μετά από συνεννόηση με τον ιερέα … και είχε ένα κινητό τηλέφωνο.
Δίστασα: Να πάρω τον ιερέα στο κινητό; Όχι καλύτερα… θα υπάρχει άλλος τρόπος.
Γύρισα στη δουλειά. Μετά από καμιά ώρα χτύπησε το τηλέφωνο μου. Ήταν ο ιερέας του Αγ. Λουκά:
-Με ήθελες κάτι;
-Ναι, για μια εξομολόγηση… ΑΝΩΝΥΜΟ
Χρόνια ήθελα να συμμετέχω σε κάποια εθελοντική ομάδα, αλλά δεν ‘’καθότανε’’. Απόγευμα στο εκκλησάκι του Αγ. Λουκά, κάποιος από το ναό μου δείχνει στο παγκάρι κάτι έντυπα συμμετοχής σε μια ομάδα εθελοντών. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ.
Η απάντηση ήτανε μέσα μου έτοιμη από καιρό… Γράφτηκα.
Άλλαξε η ζωή μου. Ήταν το χέρι που άπλωσα και μου ήρθε ο κόσμος.
Μετά από λίγο καιρό, μια διαφήμιση του ‘’τζόκερ’’ στην τηλεόραση έλεγε: ‘’Η ζωή αλλιώς’’. Σκέφτηκα ότι θα ήθελα να κέρδιζα το ‘’τζόκερ’’.
Μια φωνή μου είπε: Το έχεις ήδη κερδίσει… Χαμογέλασα. Έτσι είναι…
ΑΝΩΝΥΜΟ
Περνούσα συχνά έξω από το εκκλησάκι λόγω εγγύτητας με τη δουλειά και ήθελα πάντα να μπω να ανάψω κερί, αλλά η καγκελόπορτα ήταν κλειστή και αυτό με στενοχωρούσε. Στο τέλος πίστεψα ότι δεν λειτουργεί και σταμάτησα να προσπαθώ. Μια μέρα μια συνάδελφος (από αυτούς τους ανθρώπους που η παρουσία τους αποπνέει την ευωδία του καλού ανθρώπου) μου ζήτησε αν μπορώ να της φέρω το πανάκι που είχε αφήσει μαζί με το πρόσφορο στον Αγ. Λουκά.
Κατάλαβα ότι λειτουργεί!
Ξαναπήγα… Απόγευμα, κάθισα στις πίσω θέσεις, με βασάνιζε κάτι πολύ… είδα τον ιερέα και δεν μίλησα.
-Θέλεις κάτι; Με ρώτησε.
-Τι ώρα έχει εσπερινό;
Μετά από λίγο…
-Μήπως θέλεις κάτι;
-Ναι, να εξομολογηθώ…
Αυτή η εξομολόγηση και μερικές ακόμα που ακολούθησαν, άλλαξαν τη ζωή μου…
Έφυγε ένα βάρος που κουβαλούσα είκοσι χρόνια!! ΑΝΩΝΥΜΟ
Ευχαριστώ τον Θεό, που με αξίωσε και μου χάρισε την ευλογία του πριν από 15 χρόνια, να έρθω να μείνω πολύ κοντά σε αυτό το αγαπημένο μου παρεκκλήσι του θαυματουργού μας Αγίου Λουκά.
Σ’ αυτό το παρεκκλήσι έρχομαι και βρίσκω την ψυχική μου ηρεμία, την ανακούφιση της ταραγμένης μου ψυχής… με τη βοήθεια του καλού μας ιερέα και πνευματικού μου πατέρα, εδώ εύρηκα ξανά την Αγάπη την Πίστη και Ελπίδα μου μόνο στον Θεό και όλους τους Αγίους. ΑΝΩΝΥΜΟ
Στον περίβολο του Ιπποκρατείου Γ. Ν. Αθηνών, στην οδό Βασ. Σοφίας, βρίσκεται το ιερό παρεκκλήσιο του Ευαγγελιστή Λουκά, ιατρού και ζωγράφου.
Είναι ένας μικρός λιτός ναός, που πανηγυρίζει στις 18 Οκτωβρίου.
Επισκέπτομαι συχνά το εκκλησάκι και όταν δεν είναι ανοιχτό, προσκυνώ την ωραία ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου, που βρίσκεται εξωτερικά του ναού.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχω συνδεθεί περισσότερο με τον ιερό αυτό χώρο.
Μπαίνοντας μέσα για να προσευχηθώ, το βλέμμα μου έπεσε στο βάθος του ναού σε μια ομάδα ανθρώπων καθισμένων σε κύκλο, να συζητούν με τον ιερέα. Η εικόνα αυτή μου θύμισε τον πίνακα του Ν. Γύζη «το κρυφό σχολειό». Δίστασα να πλησιάσω, για να μην ενοχλήσω και έφυγα… Κάτι όμως μου έλεγε μέσα μου, να γυρίσω.
Πράγματι επέστρεψα και Δόξα τω Θεώ πήρα το θάρρος να πλησιάσω και να ρωτήσω, αν μπορώ να καθίσω μαζί τους. Αυτό ήταν, ο κύκλος άνοιξε α-μέσως και με δέχτηκαν όλοι με πολύ καλή διάθεση.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη και η πνευματική ωφέλεια που προ-κύπτει από τα συμπεράσματα των συζητήσεων είναι μεγάλη. Ενισχύεται η πίστη μας και αποκτούμε εμπιστοσύνη στο Θεό πατέρα μας.
Δοξάζουμε και ευχαριστούμε τον Κύριο, για τις ωραίες συναντήσεις που έχουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Λουκά. Είναι μια μικρή όαση στην πολύβουη πόλη μας και αισθανόμαστε ευχαρίστηση ακούοντας τον Λόγο του Κυρίου.
Άγιε Λουκά Σε ευχαριστούμε για το Δώρο. Α. Κ

Μέσα σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά, αισθάνθηκα για πρώτη φορά να μ’ αγκαλιάζεις με τόση αγάπη, με τη μυρωδιά του λιβανιού σε κάθε λειτουργία σε ένοιωθα όλο και πιο κοντά μου, άρχιζα δειλά-δειλά να επικοινωνώ μαζί σου, ειρηνεύωντας και γαληνεύωντας κάθε στιγμή που πέρναγα από το κατώφλι του Ναού δίνοντας μου την ευκαιρία αυτό το εκκλησάκι να βιώσω Ποιός πραγματικά είσαι…
ΣΗ
Στο Ιπποκράτειο υπάρχει ένα εκκλησάκι ο Άγιος Λουκάς, εκεί όταν πήγα για πρώτη φορά ένιωσα πολύ ωραία και δεν ήθελα να φύγω, όταν το έβλεπα ανοιχτό άναβα ένα κεράκι και έφευγα…στο διάστημα που πήγαινα ήθελα να εξομολογηθώ και είδα ένα χαρτάκι που έγραφε ”Για εξομολόγηση να κλείσετε ραντεβού” και έτσι έγινε…πήγα και εξομολογήθηκα και από τότε άλλαξε η ζωή μου, αυτό το εκκλησάκι έγινε το δεύτερο σπίτι μου. Εμπιστεύτηκα όλες μου τις σκέψεις, τις αγωνίες μου και τα προβλήματά μου. Εγώ με την κόρη μου είχαμε κάτι κοινό, κάτι δικό μας, αυτό είναι το καλύτερο που έχει συμβεί στη ζωή μας! Γνώρισα ανθρώπους που με αγκάλιασαν, ένιωσα αγάπη…ο ένας με τον άλλον. Έχω ζήσει ετοιμασίες για στολισμό της εκκλησίας σε γιορτές, όλοι είμαστε ένα. Μ’ έχουν τιμήσει με αρτοκλασίες και δεν περιγράφεται το πως ένιωσα. Έχω ζήσει πνευματικές συζητήσεις που με έχουν ωφελήσει και ανεβαίνω κάθε φορά σκαλάκι-σκαλάκι για να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Κάθε Κυριακή είμαστε όλοι μαζί στη Θεία Λειτουργία. Αυτός ο κύκλος που έχει ανοίξει για μένα σ’ αυτό το χώρο και μ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν θα ήθελα να κλείσει…
Ευχαριστώ το Θεό που τα βήματά μου με πήγαν σ’ αυτό το εκκλησάκι και άλλαξε η ζωή μου!!
ΒΗ