Ημέρα μνήμης ή ημέρα- αφετηρία για δράση ;

Ίδρυμα Νεότητoς και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων

Ημέρα μνήμης ή ημέρα- αφετηρία για δράση ώστε να μην μείνει ούτε ένα πρόσωπο αβοήθητο;

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
26 χρόνια μετά, τα συμπεράσματα και των πλέον πρόσφατων ερευνών καταδεικνύουν ότι η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών συνεχίζει να συνιστά μια εκτεταμένη και ευρεία, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς καταγγελλόμενη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παραβίαση που αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα των φύλων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με επιπτώσεις στις ζωές μεγάλου αριθμού γυναικών και όχι μόνον.
Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνον τις γυναίκες θύματα, ούτε το φαινόμενο αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η νοσηρότητα στις σχέσεις του άνδρα και της γυναίκας ευθέως επηρεάζει αρνητικά τις οικογένειες και ιδιαιτέρως τα παιδιά, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της.
Η βία και η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική ή σεξουαλική. Είναι ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, οικονομική και υπάρχει είτε ως λανθάνουσα, είτε φανερή. Η εξέταση της βίας ως φαινόμενο ηθολογικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πανανθρώπινο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε τον «χρυσό κανόνα» επικοινωνίας και συμπεριφοράς «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να τους συμπεριφέρεστε και σεις» (Λουκ. 6, 31).
Χρειαζόμαστε την τόλμη και την αποφασιστικότητα να εντοπίσουμε τις συνθήκες που εμποδίζουν την εφαρμογή του και να αγωνιστούμε για την μεταβολή τους.
Χρειαζόμαστε την τόλμη και την αποφασιστικότητα της συνέργειας για προσωπικές αλλαγές συμπεριφοράς, έκφρασης και επικοινωνίας, ώστε με αυτό το κριτήριο να εξετάζουμε κάθε λόγο μας και κάθε πράξη μας, που έχει σχέση με τον άλλο.
Χρειαζόμαστε την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αναλάβουμε στοχευμένες συστηματικές πρωτοβουλίες στήριξης των θυμάτων για την επούλωση των πληγών τους και θεραπείας των θυτών.
Η Εκκλησία, ως κοινωνία προσώπων, ανδρών και γυναικών, έχει πυξίδα την εντολή του Ιησού Χριστού «να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Ματθ.22 36-40) και την πεποίθηση ότι «η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» ( Α΄ Ιω. 4:18) Ας είναι λοιπόν η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αφορμή για νέους αγώνες αγάπης, ώστε ως ορθόδοξοι χριστιανοί άνδρες και γυναίκες να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των βίαιων συμπεριφορών που προκαλούν μεγάλο πόνο και βαθιές πληγές, για να επικρατήσει «επί γης ειρήνη»!
Η Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εδώ και αρκετά χρόνια έχει σαν ένα από τους βασικούς άξονες δράσης της την πρόληψη του φαινομένου της βίας γενικά και σε βάρος της γυναίκας και του παιδιού ειδικότερα. Προς αυτή τη κατεύθυνση και μεταξύ άλλων δράσεων οργανώνει τις Νησίδες Διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, και συμβάλλει στην ανάπτυξη δικτύων κοινής δράσης με εκκλησιαστικούς και άλλους φορείς για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας.