«Το Φως των Γραμμάτων» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

thumbnail-4Περιοδική έκθεση «ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ»

Την Τρίτη 5 Μαΐου εγκαινιάσθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Το Φως των Γραμμάτων» που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της 1150ής επετείου από την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, που ξεκίνησαν το 2013, έτος της επετείου.

«Το Φως των Γραμμάτων» παρουσιάζει σε εποπτικό υλικό τα σημαντικότερα βουλγαρικά σωζόμενα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 18ο αιώνα.  Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα βουλγαρικά χειρόγραφα όπως, ψαλτήριο του 1692, ωρολόγιο του 1755, ειλητάριο-φυλακτό του ύστερου 17ου αιώνα.

Με αφορμή τη συνεισφορά των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και στην ανάπτυξη του βουλγαρικού γραπτού πολιτισμού, η έκθεση καταδεικνύει μεταξύ άλλων τη στενή σχέση, ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο.

Χάρη στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, άλλωστε, στα τέλη του 9ου αιώνα ξεκινά η πνευματική ακμή της Βουλγαρίας και η συνεισφορά της στη δημιουργία της πολιτιστικής πολυμορφίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2015

http://www.byzantinemuseum.gr/el/

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00

Για λόγους ασφαλείας η τελευταία είσοδος επισκέπτη επιτρέπεται 15 λεπτά πριν από το κλείσιμο του Μουσείου.

Εισιτήρια: Γεν. είσοδος: 4 € /  Μειωμένο: 2 €  / Δωρεάν: κάτω των 18 ετών

Τηλεφωνικό κέντρο: 213 213 9500