Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας για ανθρώπους με νοητική υστέρηση

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ανθρώπων με αναπηρία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σε συνεργασία με το κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ», η Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού με υπεύθυνο τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Χριστοδούλου (μετεκπαιδευθέντα στην ειδική αγωγή και την ψυχολογία παιδιών και εφήβων) και την πρεσβυτέρα του Αγαθή Μάγγανου – Χριστοδούλου(Med ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης), δημιούργησαν και εγκαινίασαν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα κατηχητικής προσέγγισης διάρκειας μίας διδακτικής ώρας. Αυτό περιελάμβανε ξενάγηση και γνωριμία με τον ιερό ναό, προβολή διδακτικής ταινίας μικρού μήκους, τραγούδι, κέρασμα, ανοιχτή συζήτηση και ξενάγηση στο νεανικό κέντρο. Σκοπός του προγράμματος που θα επαναληφθεί σύντομα, είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αντιληπτικής ικανότητας, της γνωριμίας με τον ιερό ναό, τα μυστήρια και την πνευματική ζωή. Ένας κύριος στόχος επίσης, είναι να αισθάνονται οικεία και όμορφα στον χώρο της Εκκλησίας αισθανόμενοι τη στοργική της αγκαλιά.

Τα αγγελάκια αναχωρώντας από τον Ιερό Ναό, εξωτερίκευσαν τη συγκίνησή τους μοιράζοντας αγκαλιές και αγάπη προς τους υπευθύνους. Να σημειωθεί ότι σε τέτοια προγράμματα δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση. Χρειάζεται μελέτη, προσεκτική οργάνωση και γνώση πάνω σε θέματα συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την έγκριση της «ΕΣΤΙΑΣ».