Σεμινάρια του ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας για Κατηχητές και μελλόνυμφα ζευγάρια

Δύο πολύ σημαντικά και ουσιαστικά Σεμινάρια αρχίζουν –διαδικτυακά- την ερχόμενη εβδομάδα με  την ευθύνη και διοργάνωση του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών/τριών, το οποίο πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά με κεντρικό θέμα «Σπουδή στην Ορθόδοξη ανθρωπολογία – η σχέση ανδρών και γυναικών»,  και το βραχυχρόνιο Σεμινάριο που απευθύνεται σε μελλόνυμφα και νέα ζευγάρια με θέμα: «Και θα ζήσουν αυτοί καλά…».

Το  Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών /τριών πραγματοποιείται σε  συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σκοπός του η επιμόρφωση των Κατηχητών σε θέματα θεολογίας και παιδαγωγικής, τα οποία συνδέονται άμεσα με την Κατηχητική διακονία των παιδιών και των εφήβων, η διεύρυνση του γνωστικού θεολογικού επιπέδου, η ανάπτυξη διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων, η διατύπωση προβληματισμών γύρω από την Κατηχητική διακονία και η αναζήτηση λύσεων. Θα το παρακολουθήσουν 90 Στελέχη της ποιμαντικής της νεότητας.

Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου, με ώρα έναρξης 6.30 μ.μ.,  έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Νοεμβρίου 2021, κ. Πορφύριος Νταλιάνης, Δρ. Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. Η έννοια του αυτεξουσίου στις ανθρώπινες σχέσεις»

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Νοεμβρίου 2021, κα.Φανή Κουτσοβίτη M.Ed. Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου – Κοινωνικές προεκτάσεις»

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Νοεμβρίου 2021, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Σύναξη”, «Το ανθρώπινο υποκείμενο και ο πολιτισμός: Δεσμοί και δεσμά»

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 Δεκεμβρίου 2021, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, «Ασθένεια και υγεία, ο πόνος στη ζωή του ανθρώπου. Θεολογική θεώρηση»

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιανουαρίου 2022, κα. Κυριακή Τριανταφυλλίδου- Μπαθρέλλου Εκπαιδευτικός – Θεολόγος, «Πώς διδάσκουμε τις ανθρώπινες σχέσεις. Παιδαγωγικά εργαλεία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 Ιανουαρίου 2022, Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Ποιμαντικής και Ηθικής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσ/κης, «Μακαρισμοί του Κυρίου: οι έννοιες της καταλλαγής και της συγχωρητικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Πνευματική και κοινωνική διάσταση»

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Φεβρουαρίου 2022, κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Οι Παραβολές του Κυρίου ως πρότυπο ανθρώπινων σχέσεων»

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 Φεβρουαρίου 2022, Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, «Διδάσκοντας για την έγγαμη σχέση άνδρα και γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Μαρτίου 2022, κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσ/κης, «Σύγχρονες τεχνολογίες και Ορθόδοξη ανθρωπολογία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 Μαρτίου 2022, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ορθοδοξία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 Απριλίου 2022, κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής – Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  «Απαντώντας σε κρίσιμα βιοηθικά ζητήματα»

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 Μαΐου 2022, Παρουσιάσεις εργασιών – αποτίμηση Σεμιναρίου, Με τον π.  Συμεών Βενετσιάνο και τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη

 

Το βραχυχρόνιο  Σεμινάριο που απευθύνεται σε μελλόνυμφα και νέα ζευγάρια με θέμα «Και θα ζήσουν αυτοί καλά…» αποσκοπεί  στο να συζητήσουμε με τα ζευγάρια και να στηρίξουμε τα πρώτα τους βήματα. Το ξεκίνημα της κοινής ζωής ενός ζευγαριού θεωρείται μια ευτυχισμένη περίοδος γι’ αυτό και ονομάζεται μήνας του μέλιτος. Το ξεκίνημα όμως αυτό θεωρείται και είναι και μια δύσκολη περίοδος καθώς το ζευγάρι καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση, να αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων και να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνεται και από την πραγματικότητα που θέλει τους συζύγους να μπαίνουν στο γάμο απροετοίμαστοι, αγνοώντας πράγματα τόσο για τον εαυτό τους όσο και για το σύντροφό τους.

Το Σεμινάριο θα γίνει μέσω των εκπαιδευτικών τεχνικών της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning). Αναλυτικά το πρόγραμμα, με ώρα έναρξης 6.00 μ.μ.,  έχει ως εξής:

Συνάντηση 1η – Τετάρτη 3/11/2021
Τι άραγε είναι ο Γάμος;
Ο Γάμος ως Μυστήριο – Μπορεί ο γάμος να αλλάξει τη ζωή μας;

Συνάντηση 2η – Τετάρτη 10/11/2021
Η ταυτότητα του νέου ζευγαριού
Ποιοι παράγοντες μπαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι; Από τι κινδυνεύει ο Γάμος;

Συνάντηση 3η – Τετάρτη 17/11/2021
Επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι
Εμπόδια και τεχνικές

Συνάντηση 4η – Τετάρτη 24/11/2021
Η σημασία της αυτοεκτίμησης στη διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης

Συνάντηση 5η – Τετάρτη 1/12/2021
Οδοδείκτες κοινής πορείας

Τις συναντήσεις θα συντονίζουν οι:

  • Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. & η
  • κα. Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας

Οι θέσεις είναι περιορισμένες  για μια πιο ουσιαστική επικοινωνία γι’ αυτό και θα το παρακολουθήσουν μόνο 35 μελλόνυμφα και νεόνυμφα ζευγάρια.